Суспільство

Листи про зменшення зарплат та скорочення штату почали отримувати лікарні Чернігівщини

Лист-попередження про можливе зменшення заробітної плати і скорочення працівників почали отримувати колективи лікарень області.

Про це розповів Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Каже, з 1 квітня 2020 року змінюється система фінансування лікарень, і яким воно буде — поки не відомо. Попередження ж про можливі зміни – це вимога закону.

Такі листи-попередження почали отримувати колективи лікарень області. В них йдеться, цитуємо : «Відповідно до рішення колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 28 січня попереджаємо про можливу зміну з 1 квітня 2020 року умов оплати праці в частині її зменшення» та «про можливе скорочення штату працівників».

Завідувачка неврологічного відділення чернігівської лікарні № 4 Лариса Кадіна каже, що у лікарні можуть скоротити від 50 до 60 працівників. Зараз їх 400.

«Підуть медсестри, санітарки на скорочення, а потім і лікарі. Як собі уявити, що вночі у пацієнта не буде санітарки? Він лежить у памперсі, і до нього вона не підійде. Як ми можемо залишити його на ніч без медсестри? Треба зберегти ті кадри, які є. Ми знаходимось у судомному стані, тому що розуміємо — для того, аби надати кваліфіковану допомогу, має бути колектив», — говорить Лариса Кадіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівських школах тепер не буде медсестер

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш каже: «До цього часу ми отримували субвенцію, і за рахунок субвенції фінансувалися наші заклади. З 1 квітня у нас оплата буде за випадок. Тому у нас немає зараз чітких затверджених тарифів. Ми очікуємо, що вони найближчим часом будуть затверджені, і у нас буде можливість обрахувати по випадках, які у нас проліковуються».

Якою буде заробітна плата, чи будуть скорочення — поки не відомо, каже Петро Гармаш. Це будуть прораховувати тоді, коли лікарні підпишуть контракти з Національною службою здоров’я України і отримають фінансування.

«Можливо, деякі структурні підрозділи будуть змінені, відділення будуть збільшені, і розглядається питання про створення госпіталів, до яких зайдуть декілька закладів, тому що профінансувати по тих вимогах, які зараз виставлені НСЗУ, у нас немає можливості. Там не вистачає і лікарів відповідних фахових, і тому ми розглядаємо всі можливості для того, аби наші співробітники залишилися на своїх місцях», — сказав Петро Гармаш.

Підписувати контракти з лікарнями НСЗУ почне у лютому, точних дат в департаменті комунікацій поки не називають.

«Після того, як приймати пропозиції закінчать, НСЗУ розрахує ціну договору згідно з тарифами. І саме на цьому етапі стане відомо, яке фінансування від НСЗУ зможе отримати лікарня на 9 місяців 2020 року. Крім того, заклади ще можуть надавати платні послуги — це, наприклад, додаткові сервісні послуги для клієнтів, як от покращене харчування, покращені палати», — розповідає головна спеціалістка департаменту комунікацій НСЗУ Христина Петрик.

«За попередніми розрахунками, у нас деякі заклади отримають навіть більшу суму, ніж вони отримували у 2018- 2019 роках. І тому у нас є таке переконання, що обласна лікарня — вона може підтягнути до себе менш потужні заклади , але коли вони будуть разом, то вони отримають не меншу суму, ніж ми розраховуємо», — сказав Петро Гармаш.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Суспільне

Ще статті по темі

Back to top button