Суспільство

Літературний конкурс «Книга року – 2019» – розпочато

Перша презентація в межах цьогорічного  конкурсу «Книга року – 2019» відбулася 16 квітня в центральній  міській бібліотеці імені М.М. Коцюбинського. Свою  книгу-довідник «600 біографій.  Генерали, старшини, козаки»  на широкий загал представив Олександр Ясенчук.  Історик,  краєзнавець, журналіст, письменник, громадський діяч дослідив біографії  уродженців Чернігівщини – вояків українських армій часів Визвольних змагань 1917-1921 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про Кобзаря і євреїв та відомих чернігівців: побачила світ нова книга Семена Бельмана

За словами Сергія Леп’явка, доктора історичних наук, професора, «вперше на Чернігівщині видається такий довідник, у якому кожне подане життя вплетено в загальну історію Української революції й нашу історію. Ця книжка важлива тим, що в історії треба бачити явища, події, але щоб за ними не пропадали живі люди».

Олександр Бондар впевнений, що книга Олександра Ясенчука — «річ перша й унікальна, величезний крок для дослідження цієї тематики, оскільки кожна людська особистість – це маленька історія, а саме з таких історій складається історія нашої держави і нашого краю».

57155403_2205410552875006_4035695663827124224_n

Історик Тамара Демченко розповіла, як чекісти дуже системно знищували українців без доказів тільки за те, що вони вважали себе українцями,  розмовляли українською мовою, мали українське прізвище.

А сам автор довідника сподівається, що книга надасть поштовх місцевим історикам і краєзнавцям до пошуку більш детальних досліджень  та буде підставою для встановлення меморіальних дошок та пам’ятників героям.

Ще статті по темі

Back to top button