Суспільство

Літні клопоти: зону відпочинку на воді в Мені очищають від різаку (Фото)

У Мені є комфортна зона відпочинку на воді та мальовничий русловий ставок, площею 19 гектарів. Між тим, є фактор, що псує настрій охочим скупатися – суттєві зарості водяного різаку, який зростає у водоймах із повільною течією або в стоячих озерах. Якраз менське озеро ця рослина й облюбувала. Щоправда, водяний різак – це не суто менська проблема, а всеукраїнська.

У Мені щороку озеро очищають від різаку наскільки, звісно, це можливо, але він наростає знову. Тож боротьба з ним триває.

«Перше, що ми зробили: поставили загороджувальні споруди на річці Мена, щоб цей різак до нашого озера не приносила течія. Завдяки цій конструкції рослинність не пливе, але та, що вже потрапила до водойми, бурхливо розвивається, особливо в теплій воді. 

А далі йдемо трьома шляхами. Перший – шукаємо комбайн, який зміг би виловити й утилізувати не тільки різак, а й усю надлишкову рослинність у водоймі. Як нам пояснили, сьогодні така техніка є на Херсонщині, але на території, яка тимчасово окупована. І в Києві є такий комбайн. Ми написали листа до столиці, чекаємо на відповідь. Адже хочемо з’ясувати, скільки послуга коштуватиме. До того ж є певні вимоги: має бути довідка з ДСНС про те, що акваторія не замінована, і ще деякі додаткові документи.

Другий напрям: починаємо співпрацю з Інститутом рибного господарства Національної академії аграрних наук, щоб запустити процес саморегулювання водного середовища. Потрібно, аби фахівці з цього закладу розрахували, яку кількість і який вид риб нам треба запустити до ставка, аби проблема почала вирішуватися», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олег Небера, перший заступник міського голови Менської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є школа, побудована з цегли ручної роботи (Фото)

Є й третій, уже традиційний для менян, напрям боротьби з різаком. Це суботники за участю небайдужих містян і волонтерів, які допомагають очищати водойму. Звісно, комунальники надають необхідний транспорт – трактор, навантажувач, причепи і все, що потрібне для роботи. До речі, в нинішньому сезоні вже утилізували 10 причепів водної рослинності.

Вивчали в Мені й питання придбання спеціального комбайна для розчищання водної акваторії. Але для бюджету громади його вартість непідйомна.

«Китайський на базі катера коштує від 10 тисяч доларів, а європейський – від 250 тисяч євро. Для міської ради це дуже дорого. Сміливих підприємців чи комерсантів, які купили б для громади таку техніку, наразі не знайшлося», – пояснив заступник міського голови.

Тож практику суботників у громаді продовжуватимуть надалі. Всім помічникам у цій справі міська рада вдячна.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Менська міська рада

Ще статті по темі

Back to top button