Суспільство

На Чернігівщині є школа, побудована з цегли ручної роботи (Фото)

Школа на Чернігівщині поч. ХХ ст. побудована з цегли ручної роботи. Це 2-поверхова земська школа в с. Степанівка, що на Менщині, будівля якої збереглася й донині, вона геть не має вигляду на свої поважні сто років, навіть більше, адже цегла, з якої будували школу, наскільки якісна, що будівлю можна було б віднести до нещодавно побудованих.

Тільки стиль видає її поважний вік: збудована вона у формах утилітарного цегляного стилю, популярного наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Зведена школа на кошти Григорія Даниловича, уродженця цього села, вихідця з козацько-старшинської родини, генерала, який більшість свого життя присвятив педагогічній діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здійснилася дитяча мрія: в Мені з’явився шкільний простір Dream Room (Фото)

За висновками військових істориків на методиці навчання, започаткованій Даниловичем, базується сучасна викладацька методологія, що й досі застосовується в загальноосвітніх закладах із підвищеною військовою підготовкою, яка, на думку Григоровича, мала передувати підготовці кадрових військових. Його успіхи на цій ниві були настільки вагомими, що у 1877 році він був призначений на посаду вихователя синів царя Олександра ІІІ, один із них пізніше також стане царем, щоправда, останнім – Миколою ІІ.

Данилович не просто збудував школу у своєму рідному селі, а прислав необхідних вчителів, забезпечував навчальними посібниками та підручниками. Хоча сам засновник у цій школі був тільки один раз – у 1905 р. Тоді він приїхав допомогти вирішити певні господарські питання із забезпечення діяльності закладу та вручив найкращим учням подарунки.

На першому поверсі закладу було два класи, учительська, коридор і кухня. Між класами була не капітальна стіна, а розсувна стіна-перегородка. Під час свят її зсували і таким чином утворювалася велика зала для масових заходів. А на другому поверсі було облаштовано кімнати-квартири для вчителів. Цегла, з якої побудована школа, дійсно дуже якісна, ручної роботи – виготовлена на цегельному заводі в сусідньому селі Синявці.

Із цією школою, точніше з її побудовою, пов’язана цікава історія: вона мала бути ще вищою, проте підрядник, такий собі будівельник на прізвище Касьянов, вирішив, що за проєктом школа матиме надвисокі стелі, треба буде багато коштів на її опалення, «зекономив» таким чином цеглу та побудував собі будиночок у селі Волосківці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button