Суспільство

Літня задуха риби: масштаб проблеми на Чернігівщині

Нещодавно на сайті Чернігівського рибоохоронного патруля з’явилася інформація про ймовірну літню задуху на водних об’єктах області. Проблему може спричинити підвищення температури води, в якій активно розмножуються синьо-зелені водорості. Далі вода зазвичай «цвіте», а водорості виділяють токсичні продукти, що може призвести до зниження концентрації розчиненого кисню. Одразу ж варто зазначити, що йдеться про ставки і озера із непроточною водою.

Наскільки критична ситуація в нашій області, журналіст ЧЕline розпитував Валерія Маслака, начальника відділу іхтіології та регулювання рибальства Чернігівського рибоохоронного патруля.

«Ці водорості загалом є на всіх водоймах. Ставки й озера Чернігівщини – не виняток. Але наявність рослинності не означає, що вона обов’язково спричинить якусь шкоду», – сказав чоловік.

За його словами, рибоохоронний патруль просто завбачливо попередив жителів Чернігівщини про ймовірну загрозу.

«У разі виникнення передзаморних явищ, тобто, якщо люди бачитимуть, що риба підходить до берегів, треба повідомляти нас, аби фахівці вчасно приїжджали і штучно збагачували водойму киснем. Але ж останнім часом йшли великі зливи, то водойми збагачувалися на кисень за рахунок опадів. Та якщо в серпні почнеться засуха і буде спекотно, ймовірність задухи зберігається у ставках і озерах, де, окрім згаданих водоростей, багато органічних решток – опалого листя й усіляких гілок, а також під берегом ростуть кущі й інша рослинність. Сподіваємося, що люди оперативно повідомлятимуть нас про такі ситуації, а ми натомість вчасно реагуватимемо», – зауважив Валерій Маслак.

Чоловік також зізнався, що вже й не пам’ятає, коли в нашій області востаннє виникали такі ситуації. Принаймні торік нічого подібного точно не було.

«Здається, останній випадок трапився на Стрижні у Чернігові ще до того, як його перший раз чистили. По районах – навіть не пригадую. Принаймні, ніхто не звертався. А в нас усі озера чисті і ставки теж. Великі підприємства роблять скиди в Десну. А в ставки недоочищені води не потрапляють. Сподіваюсь, нам ця проблема не загрожує, але все буває», – розповів він.

Фахівець пояснив, що задуха є причиною загибелі риби.

«Усім їм дихати треба, але різним видам риб потрібні різні мінімальні норми кисню у воді. Карась виживе, якщо його буде три міліграми на літр чи навіть нижче. Для щуки показник 4 міліграми кисню на літр води – вже критичний. Загалом 3-4 міліграми кисню на літр води – це достатньо і риби виживають. Дуже чутливі риби тільки у річках водяться, наприклад, судак і окунь. Бо їм потрібна чиста вода і багато кисню. У замкнутих водоймах і ставках вони не дуже приживаються. Також є озера, які в оренді. І в них зазвичай розводять товстолоба і білого амура. А товстолоб взагалі синьо-зелені водорості поїдає. Тож на таких водоймах літньої задухи взагалі не буде», – пояснює начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За тиждень рибний патруль викрив 17 порушень

Він також розповів, у який спосіб воду збагачують киснем.

«Є елементарний спосіб, який до снаги виконати простій людині. Треба сісти на човен із підвісним двигуном і підняти його так, щоб двигун трішки був на повітрі, і просто їздити по водоймі, а вона збагачуватиметься киснем. А якщо треба терміново діяти, беруть пожежні помпи і закачують повітря у воду, або за допомогою аераторів, за принципом як у акваріумах», – повідомив пан Маслак.

До речі, відповідно до інформації Чернігівського рибоохоронного патруля, від початку нинішнього року явище задухи на водоймах спостерігалось в 9 областях України.

Ще статті по темі

Back to top button