Суспільство

Літо без гарячої води і зростання тарифів: реальні перспективи для чернігівців

Уже завтра, 18 квітня, на виконкомі Чернігівської міської ради розглядатимуть і прийматимуть інвестиційну програму «Облтеплокомуненерго». Програма хороша, адже передбачає суттєву економію енергоносіїв за рахунок модернізації, тобто заміни застарілого обладнання в кількох міських котельнях і теплопунктах, а також у пунктах керування на сучасне й ощадливе. Також передбачається ремонт деяких теплотрас.

На вказані потреби планується витратити майже 26 мільйонів гривень інвестиційних коштів, які водночас є власними коштами підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З «Облтеплокомуненерго» стягнуто понад 3 млн грн на користь держави

А тим часом практика показує, що витрати на будь-яку реконструкцію чи модернізацію через деякий час лягають тягарем на плечі містян, наприклад, у вигляді підвищення тарифів за ту чи іншу послугу. Тож вирішили поцікавитися у Віктора Геращенка, керівника «Облтеплокомуненерго», чи, бува, не очікується така перспектива для чернігівців.

Він підтвердив, що вищеназвану програму завтра дійсно розглядатимуть на засіданні виконкому Чернігівської міської ради. До того ж, саму програму назвав рядовою.

«Це поточні завдання, які треба виконувати: міняти теплотраси, модернізувати котельні й таке інше. І цим ми займатимемося», – сказав пан Геращенко.

За його словами, згадані 26 мільйонів, потрібні на реалізацію програми, на рахунках підприємства є.

«Наразі жодного зростання тарифів, пов’язаного з інвестпрограмою, немає. Гроші давно закладені – в межах амортизаційних відрахувань. А от вплине на подальше зростання тарифу підвищення ціни на енергоносії, зокрема газ. Із 1 травня – на 15%. Вартість електроенергії вже зросла. Водночас вартість тарифу на послуги «Облтеплокомуненерго» не змінюється. Через що підприємство несе збитки. Тож що буде далі з гарячим водопостачанням у місті, навіть не знаю», – зауважив Віктор Геращенко.

Отже, загроза, що обласний центр залишиться без гарячої води в неопалювальний період, – зберігається. До речі, це питання також обговорюватимуть на завтрашньому засіданні виконкому.

Водночас бачимо, що перспектива підвищення вартості одних із найдорожчих комунальних послуг – із гарячого водопостачання та опалення, які і так для багатьох містян космічні й непідйомні, – більш ніж реальна. З цього приводу «Облтеплокомуненерго» навіть підготувало обґрунтування щодо коригування зазначених тарифів. Тож їхнє подальше зростання – це справа часу.

Щоправда, до нового опалювального сезону споживачі можуть і не побачити збільшених сум у своїх платіжках.

«Бо, ймовірно, послуги з гарячого водопостачання не буде. Останні п’ять років тільки те й відбувається, що збитки перекладають на підприємство. Ну, зупиниться підприємство, далі що? Ну, скільки можна», – обурюється Геращенко.

А коли новий опалювальний сезон стартує, то споживачі, скоріше за все, відчують, що суми у платіжках зросли щонайменше на 15%. У середньому – на 300 грн.

Ще статті по темі

Back to top button