Суспільство

Лижна база, завод майбутнього і «освітні феї»: дива і мрії Городнянської громади

Лижні траси із освітленням, хокейні і боксерські турніри, сучасні спортивні мультифункціональні майданчики, унікальні «освітні феї» бібліоняні, спорудження «зеленої» електростанції і найбільша в Україні іноземна інвестиція на побудову гігантського заводу. Все це реалії і перспективи Городнянської об’єднаної територіальної громади, що на Чернігівщині.

За три роки свого існування громада не лише зіп’ялася на ноги, а й впевнено долає бар’єри буремного сьогодення. Навіть більше – в ОТГ успішно реалізують проекти, завдяки яким життя людей стає комфортнішим і значно цікавішим.

C7FA2D44-52D9-4ABD-9B62-21E60B732084

Та про все по порядку.

Децентралізація: чим дихає громада

До складу Городнянської ОТГ входить 43 населені пункти із загальною чисельністю населення понад 18 тисяч людей. Річний бюджет громади становить 127 мільйонів 643 тисячі гривень, з яких 60 мільйонів – це власні надходження. Для територіальної громади це невеликі кошти, але городнянці примудряються з цим бюджетом жити фактично приспівуючи. Частенько «чарівною фінансовою паличкою» в Городнянській ОТГ виступають міжнародні фундації та гранти.

У минулому році в громаді створили 287 нових робочих місць. Цьогоріч цей процес триває також.

Особливу увагу тут приділяють освітній галузі.

Бібліоняні

«Попри значні труднощі, нам вдалося вберегти всі школи. Ми не закрили жодної школи. Більше того, всі дитячі садки і школи і ми перевели на самостійне розпорядження коштів. Ми даємо їм кошти – вони самі закупають собі все необхідне. Цікавий проект є у нашій громаді – бібліоняні. В селах, де є менше 10 дітей дошкільного віку, нерентабельно тримати дитячі садки. Тому при місцевих бібліотеках існує цей проект. Батьки водять своїх дітей до бібліотек і там з ними займається бібліотекар. Для соціалізації це дуже важливо. У нас бібліоняні є, наприклад, у Пекурівці, Дібрівному, Конотопі», — зазначає голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан.

Аеродром – на дороги

Один з пріоритетних напрямків – благоустрій.

В населених пунктах громади освітлюють вулиці, розчищають і зариблюють водойми, висаджують парки та алеї, ремонтують дороги. Ґрунтові шляхи роблять більш придатними для проїзду завдяки щебеню з колишнього військового аеродрому.

богдан

«В кожному селі є комунальний працівник. Ці люди займаються благоустроєм своїх сіл. Ми купили їм бензопили, мотокоси та інший реманент. Люди займаються. Якщо чесно, результат є в тих селах, в яких староста хоче працювати. Тоді і комунальний працівник працює і благоустрій розвивається», — зізнається Андрій Богдан.

Лижні справи і спорт, в якому немає боягузів

Серед «родзинок» Городнянської ОТГ – лижна база. Поки цей проект на стадії реалізації.

мамедов

«Не все одразу. Але ми активно цим займаємося. На цю зиму все повністю на встигнемо, а от вже на наступну точно все буде готово. Лижні траси з освітленням, теплим приміщенням для відпочиваючих і гарячим чаєм», — обіцяє заступник міського голови Віталій Мамедов.

Ще одна фішка Городнянської громади – хокейний майданчик. Цієї зими тут льодова арена буде стовідсотково.

хокей

«Я і сам люблю грати в хокей. Треба розвивати цей вид спорту. У нас, на жаль, в Україні останні роки все це занепадає. Тому ми і хокей і лижі – все розвиваємо. Для підростаючого покоління це дуже важливо», — зазначає Андрій Богдан.

Екологічні брикети без диму і екзотичні дерева

Звичайно, як і будь-де, – в Городні маховик економіки – це підприємства. Тут підприємств багато. Одне з них займається виготовленням твердопаливних деревних брикетів. Городнянські брикети продають не лише в Україні, а й за кордон.

брикети

Важливий нюанс – ці брикети екологічні, не містять шкідливих домішок і при горінні фактично немає диму. Городнянські брикети мають європейський сертифікат якості.

Ще однією перлинкою громади є центр декоративного рослинництва та садівництва «Ріко».

ріко

Тут вирощують різноманітні екзотичні дерева. Всього в арсеналі центру понад 50 сортів рослин.

Ріко_1 Ріко_2

Це підприємство постійно безкоштовно виділяє саджанці для озеленення громади і активно бере участь у соціальному житті регіону.

Мрії, перспективи, прагнення

Та на цьому городянці зупинятися не збираються. Тут думають, мріють і діють. Нині найголовніше завдання – отримати американські інвестиції і збудувати завод скла. Мова йде про село Ваганичі Городнянського району, де є родовища якісного піску. Якщо все задумане здійсниться, то життя в Городні суттєво зміниться. Адже саме в центрі громади буде споруджено цех (довжиною майже кілометр), куди з Ваганичів залізницею будуть возити пісок для безпосереднього виготовлення скла.

Також Андрій Богдан сподівається, що у Городні все ж побудують «зелену» електростанцію.

А щоб мрії стали реальністю – треба наполегливо працювати. У громаді це розуміють і тому – діють!

Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button