Суспільство

Лось більше не червонокнижна тварина

27 листопада Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону полювання на лося і його внесення до Червоної книги.

Таким чином суд визнав протиправним торішній наказ Міністерства екології та природних ресурсів, яким тварину і було внесено до Червоної книги.

На сайті суду зазначається, що міністерство у своєму рішенні не навело «жодного наукового обґрунтування необхідності занесення тварини до Червоної книги України та не зазначило чітких даних щодо чисельності популяції та її динаміки».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На трасі під колесами автомобіля загинув лось

Також у суді зазначили, що заборону полювання на лося міністерство мотивувало експертним висновком Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, однак суд так і не зміг із ним ознайомитися.

«З огляду на це суд дійшов висновку про наявність підстав вважати, що відповідачем – Міністерством екології та природних ресурсів України, – з порушенням вимог чинного законодавства були вчинені дії щодо заборони полювання на лося», йдеться на сайті Окружного адміністративного суду Києва.

Про рішення Міністерства екології та природних ресурсів внести лося європейського до Червоної книги і заборонити полювання на нього стало відомо в грудні минулого року.

До цього в Україні діяли ліміти на відстріл лосів: їх активно критикували у соцмережах.

Мисливці ж, навпаки, запевняли, що популяції цих тварин нічого не загрожує.

Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наводив дані про те, що популяція лося в Україні нараховує від двох до шести тисяч тварин.

Для порівняння, в Білорусі та Польщі вона становить приблизно 30 тисяч.

Джерело: ВВС

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Лось, як і раніше, у Червоній книзі!! і штраф за вбивство лося, як і раніше 130тис. Шановні панове журналісти, спробуйте робити свою справу трохи професійніше! рішення суду першої інстанції ще не набрало чинності, попереду оскарження

Back to top button