Суспільство

Ляльки-кубашки, які захищають від хвороб,створюють у селі на Чернігівщині

У с. Холми, що на Корюківщині, виготовляють ляльки-травниціїх ще називають «кубашка».Особливість такої ляльки-мотанки в тому, що основа її зроблена з трав, які жінки збирають власноруч влітку. Раніше такі ляльки робили бабусі для своїх внуків, аби дитинка краще спала і ніхто її не зурочив.

«Усе почалось із того, як одна з наших волонтерок зробила таку ляльку-кубашку для мене, коли я захворіла. Потім ми теж почали такі ляльки робити на подарунок військовим, коли передавали їм сітки. Хлопці дуже раділи. Якось до нас Рима Зюбіна приїжджала, презентувала фільм «Гніздо горлиці». Вона розповіла, що опікується в «Охматдиті» відділенням, де дітки з онкозахворюваннями лікуються. І ми тоді теж для них передали гостинці з невеличкими такими лялечками», –розповіла ЧЕЛАЙН волонтерка з села Холми Алла Хіля.

Лялька-мотанка в українській культурі здавна відома не лише як іграшка, а як магічний талісман та оберіг. Головне призначення ляльки з давніх-давен – берегти людину від зла. Часто їх передавали з покоління в покоління. 

За народними віруваннями, лялька-трав’янка здатна захистити здоров’я людини, пришвидшити одужання. 

Є дуже багато варіацій наповнення ляльки-травниці. Собачу кропиву, м’яту, мелісу додають для гарного сну; чебрець – для покращення функцій дихальних шляхів; туя, часник, соснові бруньки можуть убезпечити від зимових вірусів; звіробій – від головного болю; душиця – як заспокійливе. Також додають ромашку, материнку, базилік та інші духмяні трави.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button