Суспільство

Гармонія з собою і протидія стресу: поради від психолога

У сучасному світі люди дедалі частіше піддаються загальному стресу, створюючи хаос навколо себе. Події в нашій країні негативно впливають на психічний стан здоров’я людей. Страх, нерозуміння, неприйняття, смерті рідних і знайомих залишають значний болісний рубець у душі кожного з нас. Проте треба продовжувати жити і завжди варто шукати сили, щоб не впасти в депресію.

Як не піддатися загальному стресу?

На це запитання нам відповіла психолог, арттерапевт, співавтор проєкту TEEN CAMP Катерина Мозгова:

«Щодо цього немає поради, яка допомогла б усім. Однак є загальні тенденції поведінки, що вбережуть вас від поглинання стресом.

Ось вони:

1. Не забувайте про власні потреби та бажання. Є базові потреби, на які обов’язково звертайте увагу – їжа та сон. Після цього поставте собі запитання «Чого я хочу?» Це змістить фокус уваги зі стресової ситуації та змусить поглянути уважніше на себе.

2. Регулярно відпочивайте. Забезпечення достатнього часу для відпочинку та відновлення допомагає зменшити стрес.

3. Обмежте інформаційний потік.

4. Практикуйте фізичну активність. Регулярні фізичні вправи сприяють виділенню ендорфінів – гормонів щастя, що допомагають знімати стрес.

5. Намагайтеся правильно харчуватися. Це впливає на рівень енергії та настрій. Чим ви «заправите» свій організм, так він і «їхатиме».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідним двох Героїв України з Чернігівщини Президент передав нагороди «Золота зірка»

6. Допомагайте собі розслабитися через медитації, глибоке дихання, йогу. Ці методи працюють завжди, треба тільки підібрати саме те, що підходить вам.

7. Пошукайте підтримку. Розмови з друзями та рідними можуть допомогти подолати стрес.

8. Плануйте! Організоване планування завдань може зменшити відчуття біганини за подіями.

9. Також може допомогти гумор – перегляньте комедію, подивіться стендап.

Заведення цих практик у повсякденне життя може допомогти зберегти психічне та фізичне здоров’я під час загального стресу».

Люди намагаються знайти гармонію з собою і навколишнім світом. За останні роки статистика звернень із цього питання до психолога значно зросла.

Як часто звертаються до Вас по пораду з цього питання?

«Ця тема актуальна завжди, тому що в житті сучасної людини доволі багато стресових ситуацій. Протягом останніх років звернень побільшало – спершу через ковід і психологічні проблеми під час епідемії, а з минулого року додалася ще тема переживання війни і всіх трагічних подій, що її супроводжують».

Як знайти гармонію з собою та з оточенням?

«Це зробити нескладно, якщо будувати відносини з оточуючими на ґрунті взаємоповаги. Коли ви усвідомлюєте, що ви тут не для того, щоб подобатися іншим, й інші люди тут також не для того, щоб подобатися вам, то все стає значно простіше. Дуже допомагає тримання кордонів своїх і чужих. Водночас варто з почуттям турботи ставитися до себе та інших людей. Не робити того, що вам приносить дискомфорт, бути чесним насамперед із собою та навколишніми. Якщо ви почнете хоча б щось із цього робити, то ваше життя стане спокійнішим і більш збалансованим».

І наостанок Катерина Мозгова дала кілька порад, як відволіктися від сьогоднішніх подій:

«Відволіктися від війни неможливо, бо ми живемо і вона триває. Однак можна зменшити вплив подій на ваше життя. Найкращий спосіб це зробити – захопитися якоюсь справою або закохатися. Дехто плете гачком, хтось допомагає собачому притулку, комусь допомагає фотографування або читання книжок».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button