Суспільство

Майстер-клас до Водохреща: що треба знати про купання в ополонці

19 січня Православна Церква відзначає свято Хрещення Господнього.

До речі, цього дня відбулося одразу дві події в історії релігії – хрещення Божого Сина Іоанном Предтечею у водах річки Йордан і явище Святого Духа, тобто Богоявлення.

Богоявлення завершує цикл різдвяних свят і потребує особливого приготування. Напередодні Богоявлення, як і перед Різдвом, віруючі дотримуються суворого посту.

А 19 січня в усіх церквах відбувається велике освячення води. Згідно з церковними канонами, в це свято віруюча людина повинна прийти до церкви, відстояти службу, поставити свічку, набрати освяченої води. Водохресну воду використовують для лікування хвороб, зміцнення морального духу та фізичних сил.

Після служби церковні процесії прямують до ополонок на водоймах, які теж освячуються. Православні зачерпують в цій ополонці святу воду, умиваються нею, а найвідважніші люди пірнають в ополонку. Але купання в ополонці на Водохреща – процедура необов’язкова, особливо якщо людина до цього не готова ні морально, ні фізично.

До того ж, чернігівські медики стверджують, що до купання варто підходити серйозно та зважено.

Передусім треба вивчити протипоказання. Купання в ополонці підходить лише тим, хто не страждає від хронічних, гострих або запальних захворювань. Список протипоказань доволі довгий. За наявності застуди і будь-яких інших проблем зі здоров’ям постійного або тимчасового характеру купатися також не рекомендується.

Якщо не знайшли своїх хвороб у списку, треба ретельно обрати одяг. Віддайте перевагу одежі без ґудзиків чи застібок. Крім того, з собою необхідно мати рушник, тапочки або невеликий килимок, комплект сухого одягу, в який можна буде переодягнутися після купання.

Занурюватися в ополонку варто лише в спеціально облаштованих місцях. Напередодні свята біля берегів річок обладнають спеціальні ополонки, поблизу рятувальників. Вони призначені для масових купань. Такі ополонки є найнадійнішими, організованими та безпечними місцями для купання, що особливо важливо, якщо купання відбувається вперше. Подбайте про власну безпеку і не нехтуйте нею!

Вирушати на купання голодним не можна: організму потрібні великі запаси енергії, щоб якомога довше підтримувати потрібну температуру тіла. Тому за кілька годин до купання в ополонці ситно поїжте.

Перед зануренням у воду необхідно підготувати та розігріти тіло. Легка пробіжка підтюпцем, декілька нахилів і швидка зарядка стануть найкращим вибором для підготовки організму до купання. Категорично забороняється вживати спиртне до занурення – це легкий спосіб захворіти, отримати найбільш небажаний ефект, який у майбутньому може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.

Існують і правила занурення. Якщо купання на Хрещення відбувається вперше, то найкраще занурюватися по шию. Стрибати у воду категорично заборонено, а занурення в ополонку з головою, у свою чергу, підходить тільки для найдосвідченіших. Опускання на глибину повинно відбуватися не швидко і не повільно – в першому випадку організм почне чинити опір, підскочить тиск, почастішає дихання, а в другому – шанс замерзнути зросте в рази. Занурившись в ополонку, перебувати в ній можна від 10 до 30 секунд. Знаходження у воді більше хвилини може викликати не тільки озноб, а й переохолодження, що вкрай небезпечно і небажано для всіх «моржів» незалежно від досвіду і стану здоров’я. Достатньо зануритися три рази.

Після занурення, вийшовши з води, ретельно витріть і розітріть себе рушником, а потім переодягніться в заздалегідь підготовлений сухий комплект одягу. Зігрітися після купання в ополонці допоможе гарячий чай із лимоном. Взявши з собою термос із напоєм, ви зміцните імунітет і забезпечите себе від швидкого замерзання. Вживання спиртного після купання повинно бути помірним: стакан червоного церковного вина, більш відомого як кагор, буде цілком доречним.

Якщо ви дотримуватиметеся цих правил, купання на Хрещення в перший раз пройде без ризику для здоров’я, а добре самопочуття, міцний імунітет і напрочуд потужний приплив енергії ще тривалий час нагадуватимуть про себе.

Ще статті по темі

Back to top button