Суспільство

Малиновий бум: ягодами з Чернігівщини ласують європейці (Відео)

Цього року українська малина обійшла навіть найдорожчу ягоду вітчизняного ринку – лохину. Закуповували її у виробників від 60 гривень за кілограм. На Чернігівщині малиновим бізнесом займається фермерське господарство «Ніжин-Агроінвест».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пів мільйона гривень за сезон: «ягідний титан» запрошує жителів Чернігівщини до співпраці (Відео)

Торік Україна продала за кордон майже 20 тисяч тонн – це був рекорд. Утім, нового врожаю вже експортовано майже стільки. Є всі шанси цей показник на кінець року подвоїти. Причина не у збільшенні площі під малиною чи у гігантському врожаї, просто ціна на ягоду висока, тож внутрішньому споживачеві не по кишені.

Експортерка Алла Пономаренко зазначає, що ціна на малину справді досягла історичного максимуму.

«Мало хто з українських споживачів готовий платити 100-150 гривень за кілограм малини. Через це вона здебільшого пішла на експорт. Торік ми експортували малину десь за 1,5, 2,5, 3 євро. Максимально в кінці сезону було 4 євро. Зараз вже є прецеденти, коли продають по шість євро. Можливо, навіть тенденція буде більшою – ближче до семи євро», розповіла фахівчиня.

Малиновий бум зумовлений неврожаєм у світових лідерів. Україна цьогоріч уперше напряму продала малину до США та Канади. Основний покупець – Європа. Найбільше – Польща, Німеччина та Литва. Саме з Європи наша малина вже йде далі по світу, але як не наша.

Крім того, європейські виробники малини скоротили насадження через брак робочої сили. Збирати урожай там і так особливо не було кому, а через пандемію зменшився потік сезонних заробітчан.

«Зараз у Європі люди не хочуть виходити в поле і працювати. 15 років тому люди з України їздили до Німеччини збирати полуниці: п’ять років тому – до Польщі. Зараз тенденція і кон’юнктура світова переходить до України», пояснив голова фермерського господарства Андрій Білий.

Українські аграрії, каже Андрій Білий, теж вирубали малинники. Але з іншої причини. Три роки тому ягода коштувала нижче від собівартості: виграли лише ті, хто об’єднався в кооперативи. Якщо ж аграрії знову закладуть малинники, то привабливість цього бізнесу, відповідно, впаде. Малина для українських покупців за кілька років стане доступною.

Подробиці – в сюжеті «ТСН».

Ще статті по темі

Back to top button