Суспільство (відео)

Пів мільйона гривень за сезон: «ягідний титан» запрошує жителів Чернігівщини до співпраці (Відео)

Найвигідніший агробізнес, якщо рахувати дохід із гектара. Ягідництво набирає дедалі більшої популярності, попит на цю продукцію зростає щороку. Завдяки таким фермерам, як Андрій Білий із Ніжина, Чернігівщина в цій справі не пасе задніх.

В агробізнес голова фермерського господарства «Ніжин Агроінвест» прийшов випадково.

«Був гектар землі, який просто «гуляв». Вирішив його чимось засадити. Оскільки польовими культурами невигідно займатися на такій площі, вирішив спробувати ягідництво. Вдалося досить непогано. В перший рік заробив приблизно 10 тисяч доларів із гектара. І спрацювала звичайна жадібність: а що, якщо 10 гектарів?»,- Андрій Білий, керівник ФГ «Ніжин Агроінвест».

Далі були злети і падіння. Падіння залишалися позаду, а до «злетів» можна зарахувати вихід на європейські ринки, розширення площі й асортименту ягоди, додалися перероблення, замороження та зберігання.

Зараз основними культурами в господарстві є полуниці, малина й обліпиха. Як культура-попередник для ягоди висівається гречка.

Компанія налічує 40 гектарів землі та має постійний штат працівників.

«Стабільно в нас штат 11 осіб. У сезон на ягоду ми набираємо приблизно 20 постійних людей. Вони навчені, ми їм нормально платимо і вони якісно виконують свою роботу»,- Андрій Білий, керівник ФГ «Ніжин Агроінвест».

За словами збирачів ягоди, якщо не лінуватися, на день можна заробити до тисячі гривень.

«Платять вчасно і добре ягода йде. Велика. Швидко збирається»,- Надія Заблоцька, збирає ягоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягідний бізнес і неврожаї: як живе полуничний рай Чернігівщини

Головний акцент у цьому «ягідному царстві» ставлять на якість продукції.

«Оскільки ми хочемо давати якість людям, якісну продукцію, то ми хочемо контролювати походження ягоди від землі і до кінцевого клієнта. Тільки контролюючи всі етапи виробництва, можемо гарантувати якість»,- Андрій Білий, керівник ФГ «Ніжин Агроінвест».

Сьогодні ніжинські «ягідники» експортують до Польщі, Німеччини, Чехії, Нідерландів, до країн Балтії. Був експорт до Білорусі.

Минулого року вартість експорту до Європи становила для полуниці півтора євро, для малини – від двох євро до 2.40.

За словами виробників ягоди, попит на неї, здебільшого в Європі, зростає з кожним роком.

«Вживання ягід зростає в два з половиною рази на рік. Плюс зараз тренд на «екофрендлі». Зараз усі хочуть щось натуральне, і ягода – це найнатуральніше. Тому ягідний бізнес дуже перспективний»,- Павло Яковлєв, керівник  компанії «Як Трейдінг».

Сьогодні «Ніжин Агроінвест» як переробне підприємство запрошує жителів сільської місцевості до співпраці, зокрема у вирощуванні такої ягоди, як малина. Підприємство забезпечить охочих посадковим матеріалом і консультуванням щодо вирощування. За словами Андрія Білого, з гектара цієї культури за сезон можна отримати приблизно пів мільйона гривень прибутку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button