Суспільство

Мальовниче село Короп’є розташоване на Чернігівщині (Фото)

Село Короп’є розташоване на правому березі Десни. Тут збереглося немало старовинних дерев’яних будинків – справжніх зразків архітектури Придніпровського Полісся.

Особливо цікавим видається великий будинок, розташований у центрі села. Збудували його на початку ХХ ст. для земської школи.

Біля Короп’є, у лісі розташоване унікальне озеро – гідрологічна пам’ятка. Називається озеро Святим. Існує легенда, що в давнину тут стояла церква, яка провалилася й на її місці утворилося озеро. Ця легенда не рідкісна, такі існують у більшості регіонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ремонт ділянки дороги на перехресті вул. Степана Бандери Чернігівська міськрада витратить близько 13 млн. грн.

А от озеро дійсно унікальне. Воно невелике за площею, але майже все вкрите сплавиною – специфічним килимом із водних рослин та мохів, який затягує водойму від берегів до центру. Вона настільки щільна, що зверху по ній можна ходити. При цьому вся поверхня озера рухається. Але заняття це може бути смертельно-небезпечним. Тому без страховки заходити на озеро заборонено.

А от легенда щодо виникнення назви села розповідає наступне:

З давніх-давен тече широка і бурхлива річка Десна. Оточують її пишні верби, торкаючись своїми гілками до води. Десна багата на рибу, а в давні часи особливо багато водилося в ній коропів. На берегах поселялися рибалки і ловили рибу. Це була для людей основна їжа. З кожним роком все більше людей переселялися на берег. Все було чути:

— Короп є?

Це люди питали одні одних про рибу. Та так і назвали село.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерела: Українські народні казки, Микола Зінчук. Записано в с. Короп’є Козелецького району від Колінько Софії Іванівни (1935) 2008 року; Україна Інкогніта, Iryna Danyleiko, Alexey Tyshchenko

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button