Суспільство

Мама маленького Романа, який постраждав від вибуху РПГ на Валу, розказала про стан сина

Чернігівці пам’ятають той трагічний вересневий день на Валу, коли на виставці, де демонструвалася зброя, хвилею від пострілу РПГ травмувався дворічний Ромчик. Після надання першої допомоги його менш ніж через годину рятували чернігівські лікарі. А потім за хлопчика боролися київські медики в «Охматдиті». Наразі Ромчик із мамою перебувають у клініці в Австрії. Про це розповідає мама Надія.

«У нас усе ок. Тут гарна лікарня, до речі, дуже схожа на наш «Охматдит». Ромчик зараз у реанімації. Його стан стабільний, усе рухається за сприятливим сценарієм. Сьогодні синочка обстежили лікарі, розповіли мені про плани лікування, тепер очікуємо узгодження плану операції (адже в ній братимуть участь чимало різнопрофільних лікарів). Першим етапом буде видалення коренів зубів та очищення ротової порожнини. Потім лікарі ретельно обстежать око. А потім треба буде вивести трубку-зонд зі шлунка на животик через стому. Бо нині Ромчика годують через трубку в носику, а це заважатиме операції та й може створювати ризик інфекцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпілотники скинули вибухівку на територію Семенівської громади

Нині синочку вже майже не дають опіатів. Але дають чимало заспокійливих препаратів. І він майже весь час спить. А коли прокидається, то абсолютно адекватно сприймає все навколо. Щоправда, майже не говорить. Але лікарі та персонал постійно розмовляють із Ромчиком німецькою мовою, вмикають музику, в палаті є екран, щоб дивитися мультики. У мене запитують, як сина заспокоїти, коли він нервується. Де краще погладити, а де – не чіпати. Завтра сама даватиму Ромчику їсти, аби він не забував, як це робиться. У мене навіть запитували, що він любить куштувати… Усе загалом дуже мило та зворушливо. І разом із лікуванням вселяє надію і додає позитивних емоцій.

Поки Рома в реанімації, я живу в соціальній квартирі. А коли сина переведуть у відділення, буду з сином увесь час. Місто, де ми живемо, красиве, за розмірами – як Чернігів. Я живу в центрі, а лікарня на околиці. Тож ходжу пішки, бо транспорт дорогий – 2,5 євро в один кінець. Але то нічого, – запевняє Надія. – Адже головне – здоров’я синочка».

Усе це Надія Божко написала волонтеру Артемові Ракітіну, котрий одним із перших рятував Ромчика на Валу. І додала: «Щодня з вдячністю про тебе згадую. Величезне спасибі за все. Ти – неймовірна людина».

Артем Ракітін розповів, що вони з командою організовують допомогу Надії Божко в Австрії. Про це можна подивитися в інстаграмі Артема.

Також даємо реквізити карток мами Надії.

Допоможемо разом! Адже особливо у нинішній воєнний час чужого горя точно не буває.

5168 7573 8514 2833 Приватбанк

4441 1144 0441 3252 Монобанк

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Деснянська правда

Ще статті по темі

Back to top button