Суспільство

«Маємо вберегти стратегічну галузь», – Авер’янов про причини евакуації «Пожмашини»

Війна може скінчитися нескоро, а стратегічне підприємство під час бойових дій працювати не може. Так власник промислової компанії «Пожмашина» Олег Авер’янов у коментарі Суспільному пояснив евакуацію потужностей заводу з Прилук на Львівщину.

За його словами, протягом активної фази бойових дій на Чернігівщині підприємство було вимушене припинити роботу. Ушкоджень завод не зазнав, однак станом на сьогодні втратив кількох партнерів, які постачали виробництву комплектуючі. Ці підприємства або ушкоджені, або повністю зруйновані. Разом із побоюваннями щодо повторного вторгнення військ Росії на територію області це стало причиною евакуації потужностей підприємства на Львівщину.

«За нашими оцінками, ця війна може затягнутися, швидко вона не закінчиться. Вірогідність другого наступу достатньо висока. Ми дуже цього не хотіли б, але треба бути реалістами. Ми маємо захеджувати ризики та вберегти стратегічну промислову галузь в Україні», – пояснює Авер’янов.

Нагадаємо, ПК «Пожмашина» була заснована у 1927 році у м. Прилуки на Чернігівщині та сьогодні є одним із постачальників спеціальної рятувальної техніки зокрема для Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Окрім спеціалізованої рятувальної техніки, «Пожмашина» виготовляє й сільськогосподарську. Цю лінію виробництва повністю перевозять на Львівщину, а також складальну лінію виготовлення пожежних машин. Загалом евакуюють орієнтовно половину потужностей.

«Це 20 вагонів обладнання. Евакуюємо насправді частину підприємства», – зазначає власник.

Вагони безоплатно забезпечує держава. Працівникам «Пожмашини» запропонують працювати на Львівщині вахтовим методом. Безоплатне розміщення людей, за словами Олега Авер’янова, обіцяє забезпечити Львівська ОВА.

«Я не вбачаю в цьому проблеми, я вбачаю в цьому виклик. Ми вбачаємо в цьому можливості для розширення. Після завершення війни будуть працювати два підприємства. У Прилуках складатимуть пожежну та рятувальну техніку, на Львівщині – сільськогосподарську, також тут запустять виробництво вантажної», – зазначає власник.

На переконання Олега Авер’янова, зараз держава повинна піклуватися про відновлення промисловості в країні. За його словами, 50-60% бізнесу зараз не працюють:

«Такі підприємства, як ми, після війни мають отримати державні замовлення. Одне робоче місце в машинобудуванні тягне за собою створення п’яти робочих місць у суміжних галузях».

Джерело: Суспільне

Ще статті по темі

Back to top button