Суспільство

Меморіал у Ягідному: розпочався новий етап конкурсу

Комплексна відбудова Ягідного – один із пріоритетних проєктів Агентства відновлення. Водночас із відбудовою зруйнованих будинків та вулиць триває робота над ще одним важливим завданням – збереження памʼяті про страшні події. У школі, де протягом місяця окупанти в нелюдських умовах утримували 370 людей, буде Меморіал.

Зараз триває конкурс, який оголошено 18 жовтня. Заявки на участь у ньому подали 11 претендентів. Реєстрація вже закрита і розпочинається етап проєктування.

Про це повідомляють у службі відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області.

До 27 січня 2024 року учасники мають подати свої проєктні рішення, які 7 лютого розгляне журі. 12 лютого оголосять результати. Переможець отримає винагороду у розмірі 50 тисяч гривень.

«Школу в Ягідному російські військові перетворили на концтабір. І тримали там в тому числі дітей, які до цього сиділи тут за партами. Коли тут було стільки смертей, недоречно продовжувати в цьому приміщенні навчання. Натомість Меморіал допоможе розповісти правдиву історію подій. Очікуємо від учасників змістовних рішень», – сказала заступниця голови Агентства відновлення Валерія Іванова.

Найкращий проєкт обере журі, до складу якого входять представники місцевої влади, архітектори, жителі Ягідного, які особисто пережили окупацію.

Оскільки локація досить обмежена у розмірах, перевага віддається гнучким, функціональним архітектурним рішенням та екологічним технологіям, які мінімізують вплив будівництва на навколишнє середовище.

Важливо, щоб внутрішнє оздоблення відповідало місцевому контексту та його історії. Має бути дві експозиції: постійна та тимчасова, також треба, щоб були збережені залишки трофейної техніки, місць фортифікаційних укріплень окупантів – це меморіальні експонати. Слід закарбувати місця страт та поховань місцевих жителів.

Крім цього, тут необхідно передбачити простір для лекцій та зустрічей, адміністративний блок, місце для організації соціального підприємництва, простір психологічної реабілітації, кафе.

Ще статті по темі

Back to top button