Суспільство

Седнів – осередок художників на Чернігівщині

Містечко Седнів на Чернігівщині – давнє, тож із ним пов’язано багато історичних подій і людей. Зокрема, Седнів відомий тим, що там є Будинок творчості Національної спілки художників України, який ще називають Будинком художників.

Якраз 22 жовтня Будинку художників виповнюється 60 років. Тож гарна нагода, аби пригадати історію цієї будівлі та чому Будинок творчості з’явився саме в Седневі. Прояснити ситуацію вдалося завдяки Андрію Курданову, відомому чернігівському історику й краєзнавцю.

Він схильний до думки, що Будинок художників виник саме в Седневі завдяки відомій художниці – живописиці Тетяні Нелівні Яблонській, яка виступала саме за творчу базу в Седневі.

«У 64-му році Седнів усе ж таки був на слуху. Скоріш за все, саме через те, що тут у 1958 році знімали фільм «Григорій Сковорода», а також фільм «Скільки років, скільки зим!». Окрім того, Седнів завжди значився в різних довідниках через перебування в цьому містечку Тараса Шевченка і представників роду Лизогубів. До того ж, Лев Жемчужніков й інші художники також пов’язані з Седневом і залишили свою художню спадщину. Тому, ймовірно, і було привернуто увагу до Седнева. І можливо, що, зробивши певний виїзд і огляд місцевості, художники відчули, що Седнів саме те, що їм треба.

До того ж, у місті є національні пам’ятки, і тут дуже гарна місцевість – долини, річки, яри. Ну все, що зараз ми бачимо на картинах художників, все змальовано з седнівських пейзажів. Тож Тетяна Яблонська затвердила цей вибір. І наш народний художник Анатолій Шкурко, до речі, 29 жовтня виповнюється 100 років від дня його народження, свого часу розповідав, що й він доклав зусиль до пошуку варіанта, де розміщувати базу художників», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Курданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДТП у Чернігові: вночі Honda врізалася в електроопору, 19-річного нетверезого водія відсторонили від кермування (Фото)

До 2021 року Будинок творчості працював. Не те щоб до нього стояла черга, але популярністю користувався. Бо місця були заповнені художниками і, звісно, туристами. До того ж, у закладі десь у 2018 році покращили умови – оновили тамтешній такий собі триповерховий готель. Тож стало зручніше.

«І раніше там існувала їдальня, два зали для прийому їжі – великий і малий. Був душ. Тобто нормальні умови для проживання.

І зараз художники й туристи до міста приїздять, але окремо домовляються з людьми щодо проживання. Тобто живуть у сільських хатах, відчувають усі принади сільського життя та продовжують так звані «Седнівські пленери», – розповів Андрій Курданов.

На жаль, нині Будинок творчості не функціонує.

Ірина Осташко

Фото – Будинок творчості «Седнів» Національної спілки художників України

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button