Суспільство

Мена — права притока Десни (Фото)

Мена — права притока Десни, яка знаходиться у Чернігівській області. Довжина ріки — 70 км, середня глибина — 1,5—2 метри. Найбільша глибина — 5 метрів. Ширина — 5—10 метрів.

У 18—19 ст. річка була важливим судноплавним шляхом. Вона мала ширину 25—50 м і середню глибину 8—14 м. Пізніше з вирубкою лісів льодовикове глибоке корито русла річки замулилася і обміліло, судноплавною вона була до 1960-х років. Нині Мена має штучне регулювання за допомогою 7 шлюзів.

У 1955 році при добуванні торфу в поймі ріки були знайдені три бронзові браслети і фігурна застібка-фібула, які датуються VII – VIII століттями і свідчать про давні торгівельні зв’язки краю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові планують перейменувати ще 13 вулиць і 2 провулки

На місці добування торфу також було виявлено рештки досить великого судна, що підтверджує те, що у давнину ріка була судноплавною. Цікаво, що й нині прилегла до річки місцевість у напрямку до села Величківка зветься Пристань.

На жаль, наповнення водою річки Мена останніми роками зменшилося до критичних рівнів. У 2020 році водойма зупинила течію та частково пересохла.

Річка потерпає і від значного антропогенного впливу – скидання стічних вод, розорювання заплав та прибережних захисних смуг, що також негативно впливає на стан водойм.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерела, фото: “Місто давнє, сіверянське… Мена”, Менщина туристична, Сергей Тарабара, susidy.city, wikipedia, wobler.com.ua

Ще статті по темі

Back to top button