Суспільство

«Менські говірки» перетворили на настільну гру

А ви знаєте, що таке «аполосік»? Можливо, це маленька зебра? Чи полосатий кіт? Тільняшка? А може, пішохідний перехід для дітлахів?

Щоб дізнатися правильну відповідь, вам варто пограти у настільну гру «Менські говірки», в якій зібрано 80 найцікавіших і найяскравіших слів-діалектів і рідковживаних та застарілих слів Менщини.

Після вторгнення росії на землі України мова стала не лише ознакою національної ідентичності, але й одним із інструментів боротьби з ворогом. «Паляниця» – прекрасний приклад. «Менські говірки» допоможуть краще розрізняти та розуміти «своїх».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 релігійних громад Чернігівщини перейшли до ПЦУ від початку повномасштабної війни

Як відомо, Спілка жінок Менщини в партнерстві з «Нашим словом», Менським краєзнавчим музеєм ім. В.Ф.Покотила за допомогою філологів, краєзнавців і всіх небайдужих мешканців громади (і не тільки) працювали на збором, записом і систематизацією слів. Дизайнер Марина Скоробагатько придумувала картинки-відповіді до кожного слова та створила цей чудовий ескіз для коробки гри.

Перше знайомство з грою відбудеться вже цієї неділі (7 серпня) в Куковичах. Саме звідти ми привезли чимале поповнення нових слів.

«Можете приєднатися до презентації нашої гри. Вирушаємо велосипедами з Мени о 9:00. Як бонус – екскурсія від нашого екскурсовода Віталія Крутого. Запрошуємо куковлян до центру села, аби згадати разом із нами мову батьків-прадідів», – йдеться в повідомленні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button