Суспільство

Повінь наробила лиха: хто компенсує людям збитки?

Наприкінці квітня топовою медійною темою стало масштабне за останні 20 років підтоплення в Чернігові. Журналісти вели динамічні репортажі з місця подій і фотографувались у човнах, натовп роззяв спостерігав за водою, що невпинно прибувала, а соцмережі вирували від фотографій і різних коментарів з цього приводу. Не до дискусій і селфі було хіба що власникам підтоплених садиб – у воді опинились двори, підвали, погреби і навіть житлові будинки.

На щастя, вода відносно швидко відступила і людей у кризовий момент не покинули напризволяще. Але виникла інша проблема – як далі бути чернігівцям, чиї обійстя зазнали підтоплень? Хто компенсує збитки? І чи взагалі варто сподіватися на якусь компенсацію?

Ми вирішили з’ясувати це питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весняна вода: затопило 96 приватних господарств

Згідно з інформацією управління ДСНС України в Чернігівській області (станом на 13 квітня), по допомогу з приводу підтоплень люди до рятувальників уже не зверталися. Також відомство поділилось із нами статистикою підтоплень: його зазнали 130 будівель господарського призначення, близько 40 будинків та 300 дачних ділянок у Чернігові, селах Старий Білоус і Новоселівка.

До того ж, маємо інформацію, що наразі рівень води в головній водній артерії області – річці Десна – підвищується, тож імовірні нові випадки затоплень. Та не будемо забігати наперед. Краще повернімося до теми публікації – про компенсацію.

По коментар із цього приводу звернулись до Григорія Годуна, начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Чернігівської міської ради.

Він зазначив, що в Деснянській і Новозаводській районних у місті Чернігові радах створені спеціальні комісії, які тримають руку на пульсі цієї проблеми.

«Збирають інформацію та заяви від людей про збитки, яких вони зазнали, роблять обстеження та складають відповідні акти. Після цього питання виноситимуть на розгляд виконкому Чернігівської міської ради», – пояснив Григорій Годун.

Він також зазначив, що до Новозаводської райради з цього питання (станом на 13 квітня) люди поки не звертались, а ось у Деснянській районній раді заяв уже назбиралося чимало.

Володимир Грецький, голова Деснянської районної в місті Чернігові ради, це підтвердив.

«Ми неодноразово інформували людей, куди треба звертатись у разі підтоплення. Також по кілька разів виїжджали в проблемні мікрорайони і спілкувалися з тамтешніми жителями. Із заявами про матеріальні збитки до нас вже приходили люди з вулиць Алексєєва та Гончої. Комісія навіть обстежила ті будинки і склала акти. До речі, жодних довідок і документів людям, будинки яких постраждали від водопілля, збирати не треба. Потрібна лише заява до районної ради. Вона і буде підставою для дій комісії», – розповів голова Деснянської в місті Чернігові районної ради.

Станом на 13 квітня комісія обстежила 11 будинків і склала стільки ж відповідних актів. Також є дані про 2 підтоплені будинки по вул. Луговій, що в мікрорайоні Бобровиця. Туди комісія щонайпізніше збиралась у понеділок, 16 квітня.

І ось виникає логічне запитання: чому не всі власники підтоплених осель пишуть заяви про те, що зазнали підтоплень?

А відповідь проста. Володимир Грецький зазначив, що на компенсацію можуть розраховувати лише ті господарі, в чиїх будинках вода затопила підлогу. Заяви про підтоплені сараї, погреби та інші господарські споруди не розглядають. Приказка, що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих – актуальна, як ніколи…

Як уже зазначалося, питання про розмір компенсації вирішуватиметься на виконкомі Чернігівської міської ради. Володимир Грецький припускає, що, ймовірно, щодо кожної заяви буде ухвалено окреме рішення, адже будинки постраждали по-різному: якийсь менше, а якийсь суттєво більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Пляжні» мільйони «Золотого берега» можуть змити води Десни

Однак і в цьому питанні не все так просто.

«Теоретично може бути так, що міська рада ухвалить рішення по-людськи, тобто яку суму кожен будинок отримає. А далі люди вже вирішуватимуть, задовольнила їх ця сума чи ні. Якщо ні, то, ймовірно, продовжать відстоювати свої інтереси в юридичній площині. Питання компенсації дуже складне і з юридичного, і з практичного погляду. Бо треба, щоб збитки оцінювали експерти, які мають право це робити і знають, як це робити. До того ж за ці послуги доведеться комусь платити», – зазначив чоловік.

Сподіваємось, що історія чернігівців, будинки яких постраждали від великої води, завершиться позитивно, і всім їм своєчасно виплатять гідну суму компенсації. Ось тільки в нашій державі жертви різних стихій зазвичай часто не отримують того, на що сподіваються. Частенько буває й так, коли обіцяного три роки чекають.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button