Суспільство

Мертві бджоли не гудуть, або Як застрахувати бджіл на Чернігівщині

Нині багато пасічників по всій Україні спостерігають, як у розпал медоносного сезону їхні бджолосім’ї гинуть. За оцінками Спілки пасічників України, торік у травні-червні в Україні загинули від 20 до 40 тисяч бджолосімей, тоді як позаторік за весняно-літній сезон бджолярі по всій країні втратили в десятки разів менше – близько однієї тисячі сімей.

За щонайскромнішими підрахунками, українська економіка втратила через це 50 млн грн.

Експерти стверджують, що загибель відбувається через пестициди, якими обробляють поля й луки. Причому отруюються й гинуть не лише бджоли, а й інші перетинчастокрилі комахи, що запилюють рослини.

У тривалій часовій перспективі це може призвести до того, що фермери не зможуть у потрібній кількості виробляти чимало продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджолярі стурбовані наслідками затяжної зими

І ось в мережі Інтернет з’явилося повідомлення, що одна з київських страхових компаній узялася за страхування бджіл від захворювань, крадіжок із проникненням, пожеж, впливів стихійних явищ і раптового отруєння.

Зважаючи на це, ЧЕline вирішив з’ясувати, чи можна застрахувати  бджіл від зазначених напастей на Чернігівщині. Звернулись до кількох страхових компаній, офіси яких знаходяться в Чернігові. Наше звернення страховиків дивувало, бо з таким питанням ще ніхто не звертався, і відповіді майже всюди були ідентичні. Мовляв, застрахувати бджіл не можна, бо немає правил щодо їх страхування та відповідних ліцензій.

«Імовірно, цього зробити не можна ніде. Усе через те, що зараз бджоли перебувають у зоні небезпеки. То, ймовірно, за це ніхто не береться», – відповідали представники страхових компаній.

Ще статті по темі

Back to top button