Суспільство

Ми не підтримуємо запровадження нових податків, що можуть знищити українських фермерів, – депутатка облради

*Актуально

Парламенту пропонують ухвалити законопроєкт №3131 про детінізацію виробництва сільгосппродукції. Як повідомила керівниця фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник, документом передбачено запровадження нового податку на кожен гектар землі сільгосппризначення, без урахування – чи то заробив щось на ньому фермер, чи ні. Експерти порахували: якщо зараз дрібні землевласники платять 140-300 грн за гектар, то в разі запровадження податку сума зросте до 6 тисяч гривень.

«Слуги народу» вже взялися «уточнювати» законопроєкт, але не змінюючи його суті. «Водночас експерти попереджають, що нововведення зупинять розвиток мікрофермерства, яке хоч якось розвивалося останніми роками. При цьому вигоду отримають великі агрокомпанії – звільняться від конкурентів, отримають дешеву робочу силу та викуплять у збанкрутілих селян землю. Економісти називають закон небезпечним і вважають, що він може повністю витіснити дрібних фермерів з їхньої землі», – пояснила Ольга Чередник.

«Наш край» вимагає від влади відмовитися від ідеї запровадити новий податок для малих фермерів. Це додасть проблем не тільки їм, а й усій державі. Необхідно буде виплачувати фермерам із держбюджету допомогу, стимулювати створення робочих місць, кредитувати тощо. Щоб наповнювати держбюджет, владі варто звертати увагу не на найбідніших, а на тих, хто «вибив» собі податкові пільги та махлює із ПДВ.

«Український агрокомплекс буде розвиватися, якщо будуть зростати та міцніти аграрії в різних областях, із різними статками й розмірами землі. Тільки у такий спосіб ми зможемо збудувати збалансовану систему, яка зможе протистояти будь-якій нестабільності на ринку», – наголосила депутатка від «Нашого краю».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button