Суспільство

Таємничий мисливець та майстер маскування: у лісах на Чернігівщині мешкає червонокнижний хижак

У лісових угіддях Чернігівщини мешкає один із найцікавіших представників фауни. Хижак із  класу ссавців, який відноситься до родини куницевих – тхір лісовий.

Тварина веде переважно нічний спосіб життя, особливо активний у місячні ночі, тому і отримав свій статус «таємничого» жителя лісів.

Таємничий хижак має першокласні навички полювання і відомий своєю неперевершеною вправністю. Полюючи за здобиччю за одну ніч може подолати відстань до 10 кілометрів.

Його коротке, але густе хутро має чорно-бурий відтінок, що дозволяє йому злитися з оточуючим середовищем та заховатися в тіні лісу. Тхір має гострий зір, а його дієвість у полюванні та спритність у використанні своїх здібностей роблять його одним з найбільш успішних хижаків. На полюванні переміщується великими стрибками, обстежуючи різні схованки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині новий випадок лептоспірозу

Живиться дрібними ссавцями, птахами, інколи полюбляє ласувати земноводними, плазунами, при нагоді поїдає рибу, рослинний корм. Майстерність у полюванні дозволяє пухнастому хижаку робити запаси із зайвої здобичі.

Особливістю тхора лісового є його пахучі залози, які виділяють рідину з характерним ароматом. Цей запах відомий як «мускус» і використовується тхором, коли його переслідують.

Народжуються всі тхори з білим хутром.

Цей невеликий ссавець відіграє важливу роль в екосистемі наших лісів та робить невід’ємний вклад у біорізноманіття, допомагаючи підтримувати рівновагу природного світу. Тхір охороняється як в Україні так і за її межами. Він занесений до Червоної книги України з природоохоронним статусом «неоцінений». А також, до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи і ІІІ-го додатку до Бернської конвенції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button