Суспільство

Ми поза політикою і ні під кого не лягаємо, — «Вовкулака»

Півтора року в Чернігові юридично існує громадська організація «СУБДАГ» – Спілка учасників бойових дій та активних громадян. Утім, «Вовкулаки», саме так себе називають усі, хто причетний до ГО, почали об’єднуватися іще за часів Революції Гідності.

-Наша організація об’єднує багатьох людей, – розповідає засновник громадської організації Андрій Кудабеков. – Це учасники АТО, це ті, хто бачив війну, і ті, хто не потрапив із різних причин на схід України, але є активними громадянами. Нас усіх об’єднує патріотизм.

Центр спеціальної підготовки «Вовкулака» робить у Чернігові важливу справу – займається військово-патріотичним вихованням дітей і молоді, а також організовує навчальні тренінги для військових, поліції, нацгвардійців. Усе роблять на голому ентузіазмі за власні ресурси.

-У нас, на жаль, недостатньо громадських організацій, які займаються так званим патріотичним вихованням дітей та молоді, відсутні умови для тренувань і ветеранів бойових дій. Я так скажу, кожен український чоловік повинен уміти захистити себе, свою родину, свій дім, своє місто і свою країну. А тому ми починали з того, що просто збиралися і разом тренувалися, а потім вибили собі приміщення за «Золотим ключиком». Там організували невелику тренажерну залу, залу для рукопашного бою, навчальний клас, а також кімнату для тренувань зі зброєю. Працюємо лише з макетами. Пишаємося і тим, що вже зібрали музей, – розповідає Андрій Кудабеков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківська районна організація ветеранів – в оновленому приміщенні

Патріотичні заняття «Вовкулаки» окремо проводять для дітей, підлітків, молоді, а також учасників АТО. АТОвці, до речі, відвідують центр безкоштовно.

-Усі бійці АТО в нас займаються безкоштовно: вони можуть прийти потягати залізо, побити по мішку, потренуватися зі зброєю, – пояснює засновник громадської організації.

Основною проблемою у функціонуванні громадської організації її засновник Андрій Кудабеков називає байдужість держави і відсутність фінансування. Хлопцям, каже, часто доводиться за власні кошти купувати дороговартісні макети зброї, виїжджати на стрільбища і навіть у зону ООС.

-Насправді, це проблема – макети автоматів мін і гранатометів дуже дорогі, але ми знаємо, що склади в держави переповнені навчальною зброєю, утім, ніхто палець об палець не вдаряє, аби якось допомогти нам. Ми проводимо благодійні заходи, аби, знову ж таки, назбирати грошей на створення начальної бази, на проведення польових виходів і стрільбищ, на виїзди до зони проведення операції об’єднаних сил, – нарікає Андрій Кудабеков.

А от просити гроші у політиків «Вовкулаки» не хочуть, адже, як каже Андрій Кудабеков, подібні організації тоді перетворюють на каральні органи або «кишенькову армію», а тому члени «СУБДАГу» поза політикою і ні під кого «не лягають». У планах – створити центр підготовки для молоді, яка збирається пов’язати своє життя з армією. Утім, як каже Андрій Кудабеков, поки що це скоріше мрії.

Ще статті по темі

Back to top button