Суспільство

У перший клас – за новими правилами: реформування початкової школи на Чернігівщині

Нові навчальні програми очікують школярів початкової школи, зокрема і на Чернігівщині.

Планують змінити всі 14 програм для 1-4 класів з українською мовою навчання.

Програми будуть затверджені колегією Міносвіти 4 серпня, обговорені на вчительських конференціях і запроваджені в школах уже з 1 вересня 2016 року.

Про розвантаження навчальних програм і зміну методичних рекомендацій для вчителів розказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Оновлення програм полягає в тому, що насамперед буде знято обов’язковий розподіл годин – вчитель сам вирішуватиме, яку тему скільки викладати.

Самі ж теми приведено до вікових особливостей дітей. Так, згідно з програмою для початкової школи з англійської мови, першокласники, шестирічні діти, вже мали писати слова та речення.

Відтепер перші півроку на уроках англійської в 1-му класі буде лише усний курс, діти вчитимуться розмовляти. В українській мові знято вимоги будувати схеми речень і речення за схемами, а більше уваги буде приділено розвитку усного мовлення дітей.

Після затвердження програм до 1 вересня змінять методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів. Вчителям буде рекомендовано писати з дітьми олівцем замість ручки.

Також планується зняти вимогу перевірки читання дітьми на швидкість, натомість вчителі мають розвивати усвідомлене читання.

Ще статті по темі

Back to top button