Суспільство

Мир під час війни: братовбивча історія та маки пам’яті

У Другій світовій війні загинуло понад 10 мільйонів українців. Це половина від загальних втрат Радянської Армії. За велику перемогу над нацизмом Україна заплатила найбільшу ціну.

Друга світова війна завершилася: 71 рік тому цього дня – 8 травня Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини.

Минулого року Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким започаткував нову пам’ятну дату в нашій державі – 8 травня українці відзначають День пам’яті і примирення.

Представник Українського інституту Національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко спеціально для «ЧЕline» розповів про символізм Дня пам’яті і примирення

«День пам’яті і примирення як данина пам’яті всім жертвам Другої світової війни. Для України примирення має надзвичайно велике значення, адже вона напередодні війни була розділена між чотирма державами. Всі намагалися змусити українців служити Москві, Берліну, Варшаві, Празі. Трагедія Другої світової війни для нас полягає в тому, що ми багато проливали крові одне одного, перебуваючи в різних арміях. Тому нам і потрібне це примирення», — зазначив Сергій Бутко.

Науковець також розказав про етимологію та значення символу маків пам’яті. Виявляється, символ перемоги і примирення має давнє походження.

 «Маки пам’яті як символ відзначення Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги. Дивовижно – навіть на сакральному рівні збіглося ще з часів Середньовіччя, що одне зі значень маку – це вшанування козака, який загинув у боротьбі за батьківщину. Також символічно, що тоді – в 2014 році, – дизайнером цього символу став харків’янин Сергій Мішакін. Пам’ятаєте, яка тоді була небезпечна і гостра ситуація у Харкові», — розповідає науковець.

 На жаль, історія повторюється… Україна знову змушена захищати свою землю від окупантів. Хочеться вірити, що неоголошена гібридна війна в Україні завершиться, і ми відзначатимемо ще одну пам’ятну дату, ще одну перемогу. Миру нам усім…

Ще статті по темі

Back to top button