Суспільство

Модельний Статут територіальної громади міста видано друком

Асоціація сприяння самоорганізації населення представляє своє нове друковане видання: “Модельний статут територіальної громади міста”. 

Статут територіальної громади ще називають «локальною конституцією». Його норми мають вищу юридичну силу по відношенню до інших норм та актів локального рівня, які приймаються органами місцевого самоврядування.

Автори у передмові до видання звертаються до історії, адже ще з часів зародження європейського статутного права спостерігався його вплив на території сучасної України.

Практика статутного нормотворення прийшла в Україну разом із західною політичною моделлю магдебурзького права у XIV-XV століттях. Однак, в історичних джерелах зберігається згадка про датований 1290 р. статут кримського міста Кафи (сучасної Феодосії), яке на той час було генуезькою колонією.

Далеко не всі питання внутрішнього функціонування громад врегульовані діючим законодавством. У кожному місті існують власні історичні особливості, традиції, моделі комунікації всередині громади, економічні та соціальні умови. Саме для урахування цієї специфіки у процесах врядування та місцевого розвитку громади приймають власний статут.

Крім того, згідно з українським законодавством, більшість процедур безпосередньої демократії регулюються на рівні статутів територіальних громад.

За умов реформи права територіальних громад мають бути нормативно закріплені й гарантовані – як на рівні закону, так і на рівні статутів громад. Статут – ефективний засіб саморегуляції об’єднаної територіальної громади, він може регламентувати відносини як між громадами, що об’єднались, так і між громадою та місцевою владою.

Модельний статут територіальної громади міста, що містить це видання, розроблений на базі багаторічного досвіду експертів у сфері розвитку місцевої демократії, вітчизняних та європейських практик.

ВГО «Асоціація сприяння самоорганізація населення» вже протягом 10 років займається розробкою і впровадженням у практику місцевого самоврядування механізмів місцевої демократії.

Автори видання: Андрій Крупник, голова ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», доцент Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, кандидат політичних наук, Олександра Калашнікова, аналітик ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», В’ячеслав Кіщенко, юрист ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення».

Автори висловлюють подяку за допомогу керівнику Програми правової підтримки організацій громадського сектору «Центр громадської адвокатури» Тетяні Яцків.

Видання здіснене за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Самоорганізація населення – шлях до справжніх громад». Зміст брошури є винятковою відповідальністю авторів та не обов’язково відображає погляди Міжнародного фонду «Відродження».

Джерело: pik.cn.ua

Ще статті по темі

Back to top button