Суспільство

Чим займається прокуратура Чернігівщини

Часто люди не до кінця мають уявлення щодо основних функції прокуратури. У суспільстві виникає нерозуміння та невдоволення «бездіяльністю» цього відомства. Тому, задля розвіювання архаїчної думки про повноваження прокурорів пропонуємо переглянути спеціальний інформаційний дайджест.

Почнемо з азів: що являє собою прокуратура та яку роль відіграє?

Прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому законом України «Про прокуратуру», здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Відповідно до статті 131ˡ  Конституції України до функцій прокуратури віднесено:

1) підтримання публічного обвинувачення в суді;

2) організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку;

3) представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Відповідно до пункту 9 Перехідних положень Конституції України прокуратура тимчасово, до набрання чинності законом про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій, здійснює також функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

На прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України.

З часу набуття чинності в липні 2015 року законом України «Про прокуратуру» прокуратура НЕ представляє інтереси громадян у суді та НЕ ЗДІЙСНЮЄ:

— функцію так званого «загального нагляду»;

— функцію досудового розслідування у зв’язку з початком функціонування органів, яким законом передані відповідні функції.

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button