Суспільство

Молоко-2018: приймуть тільки найкраще

Виробництвом молока в Україні займаються як сільськогосподарські підприємства, так і особисті селянські господарства населення.

Частка закупленого молока сирого у населення по Україні становить 32,8% від загального обсягу. Із обсягу молока коров’ячого незбираного, купленого переробними підприємствами у господарствах населення 87,3% належить до ІІ ґатунку, 9% до І ґатунку, 3,6% — негатункове, лише 0,1% молоко вищого ґатунку.

Відповідно до вимог державного стандарту ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі», молоко, яке закуповується повинно бути профільтроване і охолоджене.

З 1 липня 2018 року державний стандарт ДСТУ 3662-97 буде скасовано і набере чинності стандарт ДСТУ 3662:2015 «Молоко – сировина коров’яче. Технічні умови.».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал скасовується: «молочні заробітки» в селян відбирати не будуть

Згідно цього стандарту молокопереробні підприємства не зможуть приймати молоко другого, третього ґатунків та негантукове.

Серед селянських господарств розпочато роботу щодо адаптації їх до вимог нового стандарту та покращення якості молока шляхом розвитку фермерства, кооперації і підтримки малих та середніх форм господарювання на селі та все більшого залучення виробників молока в організований ринок до виконання державних та обласних програм стосовно розвитку галузі тваринництва.

Ще статті по темі

Back to top button