Суспільство

Монетизація пільг: на Чернігівщині суму порахують до середини травня

14 березня Кабмін затвердив заміну пільг на проїзд грошовими компенсаціями. Це стосується усіх видів транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Олега Русіна у їхньому відомстві суму вирахують до середини травня, а далі інформацію передадуть до органів місцевого самоврядування.

«Завдання Чернігівської ОДА порахувати середню вартість проїзду у комунальному транспорті. Зараз ми ще в процесі. Орієнтовна вартість буде визначена до середини травня. Потім органи місцевого самоврядування приймають ту модель, за якою будуть працювати. Можливо й таке, що вони працюватимуть за старою моделлю або ж за монетизованою», — розповів Олег Русін.

Директор департаменту наголосив, що органи місцевого самоврядування мають право розширити як перелік пільгових категорій, які зможуть отримати доплату, так і збільшити суми компенсаційних виплат. Зокрема, мова йде про пенсіонерів, які, згідно з постановою, не входять до переліку категорій, якими гарантовано такі виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати облради просять скасувати монетизацію пільг

Взагалі таких пільгових категорій – 10:

  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1;
  • учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 2;
  • дітей віком від шести років, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою;
  • учасників бойових дій;
  • осіб, які отримали інвалідність внаслідок війни;
  • дітей віком від шести років з багатодітних сімей;
  • ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту, Держспецзв’язку;
  • батьків військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби;
  • осіб з інвалідністю І та ІІ груп, дітей з інвалідністю віком від шести років;
  • реабілітованих осіб, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів схвалив монетизацію пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських і міжміських маршрутах.

Як відомо,наприклад, у Львівській області пільговикам даватимуть на проїзд від 135 гривень.

Ще статті по темі

Back to top button