Мовчазні вбивці з лісу: небезпека грибного сезону
Грибний сезон на Чернігівщині тільки-но розпочався, а вже, на жаль, є перші жертви «тихого полювання» – троє людей (жителі Бобровицького та Ніжинського районів) померли внаслідок вживання блідої поганки, яку вони прийняли за сироїжку.
«Постраждалі потрапили до нашого відділення у дуже тяжкому стані, – наголошує завідувач анестезіологічного відділення з ліжками для інтенсивної терапії КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Анатолій Бабенко.
– Незважаючи на те, що ми застосували всі доступні методи реанімації, летальність була незворотною, адже через потужну інтоксикацію у пацієнтів розвинулася гостра печінкова недостатність, а відтак постраждали всі органи й системи. Не допомогли й процедури з очищення крові шляхом гемодіалізу. Прикро, але ж цього могло б і не статися, якби люди утрималися від вживання грибів».
З кожним роком дедалі більше отруйних грибів маскуються під їстівні. Тому, аби не завдати значної шкоди своєму здоров’ю чи не вкоротити собі віку, є дуже прості рекомендації. Наприклад, заступник директора Чернігівської регіональної лабораторії ветеринарної експертизи Ірина Данько радить:
— Краще відмовитися від збирання будь-яких дикорослих грибів, як це роблять жителі цивілізованого світу.
— Якщо ви не уявляєте свого раціону без грибів, то в жодному разі не кладіть до кошика сумнівні гриби – старі, дуже молоді, що не мають морфологічних ознак їстівних.
— Не збирайте грибів у вологу та суху погоду, адже саме тоді гриби накопичують найбільшу кількість отруйних та радіоактивних речовин.
— Уникайте збору грибів у місцях поблизу стихійних сміттєзвалищ, боліт, автошляхів та місць масового випасу худоби.
— Уважно оглядайте кожен гриб на предмет виявлення гнилі, подряпин, дуже вологої верхівки та ніжки.
— Не купуйте грибів на стихійних ринках, адже там вони не проходять лабораторних досліджень.
— Якщо ви зібрали гриби в лісі, віднесіть до спеціальної лабораторії ветсанекспертизи, що працюють на будь-яких сертифікованих ринках. Там ви зможете не тільки з’ясувати в них вміст радіонуклідів (до речі, не варто збирати будь-які гриби у північних районах Чернігівщини, де у ґрунті спостерігається підвищений рівень радіації), а й визначити, що саме ви зібрали – не виключено, що доведеться викинути весь ваш «улов».
— Готувати, варити гриби необхідно у перші 12 годин після збору, а готуючи, якомога частіше міняти воду.
І головне – якщо після вживання грибів ви відчули біль у животі, нудоту, блювоту, погіршення самопочуття, або запаморочення – одразу викликайте «швидку» – часто-густо рахунок може йти на хвилини!
До речі, медики стверджують – гриби не мають жодної енергетичної цінності й не несуть користі для нашого організму. Гриби – санітари лісу, адже вони ростуть там лише для годування комах, деяких тварин та очищують ґрунт від шкідливих речовин. Замисліться над цим, перш ніж загорітися бажанням «поласувати» цими сумнівними рослинами.