Суспільство

Мовчазні вбивці з лісу: небезпека грибного сезону

Грибний сезон на Чернігівщині тільки-но розпочався, а вже, на жаль, є перші жертви «тихого полювання» – троє людей (жителі Бобровицького та Ніжинського районів) померли внаслідок вживання блідої поганки, яку вони прийняли за сироїжку.

«Постраждалі потрапили до нашого відділення у дуже тяжкому стані, – наголошує завідувач анестезіологічного відділення з ліжками для інтенсивної терапії КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня» Анатолій Бабенко.

– Незважаючи на те, що ми застосували всі доступні методи реанімації, летальність була незворотною, адже через потужну інтоксикацію у пацієнтів розвинулася гостра печінкова недостатність, а відтак постраждали всі органи й системи. Не допомогли й процедури з очищення крові шляхом гемодіалізу. Прикро, але ж цього могло б і не статися, якби люди утрималися від вживання грибів».

З кожним роком дедалі більше отруйних грибів маскуються під їстівні. Тому, аби не завдати значної шкоди своєму здоров’ю чи не вкоротити собі віку, є  дуже прості рекомендації. Наприклад, заступник директора Чернігівської регіональної лабораторії ветеринарної експертизи Ірина Данько радить:

— Краще відмовитися від збирання будь-яких дикорослих грибів, як це роблять жителі цивілізованого світу.

— Якщо ви не уявляєте свого раціону без грибів, то в жодному разі не кладіть до кошика сумнівні гриби – старі, дуже молоді, що не мають морфологічних ознак їстівних.

— Не збирайте грибів у вологу та суху погоду, адже саме тоді гриби накопичують найбільшу кількість отруйних та радіоактивних речовин.

— Уникайте збору грибів у місцях поблизу стихійних сміттєзвалищ, боліт, автошляхів та місць масового випасу худоби.

— Уважно оглядайте кожен гриб на предмет виявлення гнилі, подряпин, дуже вологої верхівки та ніжки.

— Не купуйте грибів на стихійних ринках, адже там вони не проходять лабораторних досліджень.

— Якщо ви зібрали гриби в лісі, віднесіть до спеціальної лабораторії ветсанекспертизи, що працюють на будь-яких сертифікованих ринках. Там ви зможете не тільки з’ясувати в них вміст радіонуклідів (до речі, не варто збирати будь-які гриби у північних районах Чернігівщини, де у ґрунті спостерігається підвищений рівень радіації), а й визначити, що саме ви зібрали – не виключено, що доведеться викинути весь ваш «улов».

— Готувати, варити гриби необхідно у перші 12 годин після збору, а готуючи, якомога частіше міняти воду.

І головне – якщо після вживання грибів ви відчули біль у животі, нудоту, блювоту, погіршення самопочуття, або запаморочення – одразу викликайте «швидку» – часто-густо рахунок може йти на хвилини!

До речі, медики стверджують – гриби не мають жодної енергетичної цінності й не несуть користі для нашого організму. Гриби – санітари лісу, адже вони ростуть там лише для годування комах, деяких тварин та очищують ґрунт від шкідливих речовин. Замисліться над цим, перш ніж загорітися бажанням «поласувати» цими сумнівними рослинами.

Ще статті по темі

Back to top button