ВійнаСуспільство

Мільярдні збитки завдані довкіллю Чернігівщини через військову агресію росії

Однією з жертв російської агресії стало навколишнє природне середовище. Війна негативно вплинула на кожен компонент довкілля: як тваринний і рослинний світ, так і воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.

Наразі війною охоплено мільйони гектарів лісу, забруднені величезні площі ґрунтів, засмічені землі та водні об’єкти. Знищення та пошкодження їх позначиться на кліматі регіонів, які зазнали окупації і може призвести до значних ерозійних процесів у майбутньому.

Внаслідок російських ударів по нафтобазах, складах паливно-мастильних матеріалів в країні згоріло тисячі тонн нафтопродуктів, які забруднили повітря небезпечними речовинами. Немало викидів потрапили в повітря та ґрунт від горіння військової техніки.

На сьогодні Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області нараховано понад 18 мільярдів гривень збитків, заподіяних довкіллю Чернігівщини внаслідок збройної агресії та бойових дій під час воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині загинули троє прикордонників

Зокрема, розмір шкоди, завданої землі, ґрунтам, складає 10,85 мільярда  гривень (засмічення земель — 10,83 млрд грн, забруднення ґрунтів – 0,02 млрд грн).

Шкода від неорганізованих викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та під час дії воєнного стану – 5,62 мільярда гривень (горіння нафти, нафтопродуктів та газу – 1,57 млрд грн; лісові пожежі та інші насадження – 3,96 млрд грн; загоряння інших об’єктів – 0,1 млрд грн; неорганізований викид забруднювальних речовин або суміш таких речовин – 0,001 млрд грн).

Збитки, заподіяні внаслідок забруднення та засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами, – 1,58 мільярда гривень.

До слова, обрахунки проведені за методиками, затвердженими наказами Міндовкілля.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Департаменту екології та природних ресурсів 
Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще статті по темі

Back to top button