Суспільство

Муніципальна картка: реальний досвід функціонування і перспективи її впровадження в Чернігові

Муніципальна картка, яку ще у 2015 році пропонувала чернігівцям партія «НАШ КРАЙ», – своєрідний «електронний паспорт» мешканця міста, за допомогою якого людина ідентифікується для отримання різноманітних послуг і сервісів, зокрема державних.

Окрім банківських послуг, знижок на квитки в театри та музеї, в торговельних мережах та аптеках, картка забезпечує проїзд у громадському транспорті (зокрема безкоштовний проїзд для всіх пільгових категорій громадян), а також дає можливість сплачувати комунальні послуги в режимі онлайн без комісії. Як саме працює муніципальна картка, розглянемо на прикладі Картки киянина.

ЩО ТАКЕ КАРТКА КИЯНИНА?

Картка киянина (далі – КК) – це звичайна пластикова банківська картка міжнародних платіжних систем Visa або Master Card. Вона має свій банківський рахунок, що діє на всій території України та за її межами. Картку також можна використовувати як зарплатну або пенсійну. Вона є іменною й має на поверхні фотографію власника. Тому в разі передавання картки третім особам може бути заблокована. На картці встановлений ідентифікаційний додаток, що підтримує функціонал надання адміністративних послуг онлайн, знижок у мережі партнерів, соціальної підтримки та інших інформаційних сервісів і послуг.

Отримати картку може будь-яка особа, яка зареєстрована в столиці або постійно працює, навчається у Києві, або є батьком чи опікуном дитини, яка навчається або зареєстрована в столиці як переселенець з окупованих територій України та районів проведення АТО.

ДЕ ТА ЯКІ ПЕРЕВАГИ ДАЄ КАРТКА КИЯНИНА?

В аптеці. Власники картки можуть отримати знижку в комунальних аптеках. На сьогодні кількість ліків у дисконтному переліку перевищує 200 найменувань. Наразі картка дає дисконт на ліки від 7 до 10%, на деякі – 70%. Наприклад, в одній із мереж аптек вартість препарату но-шпа (100 таблеток) – 70,32 грн, а з Карткою киянина – 60,24 грн.

У транспорті. Картка надає безкоштовний проїзд пільговим категоріям громадян. До того ж, КК по суті є проїзним квитком, транспортною карткою для оплатного проїзду в метро в разі, якщо особа не є пільговиком. Її так само можна поповнювати для подальших поїздок.

У магазині. Торговельні мережі надають різноманітні знижки власникам такої картки. У продуктових супермаркетах може бути надано знижку до 7% від вартості товару. У магазинах побутової техніки діє знижка в розмірі 5%.

Для оплати ЖКП. Власники Картки киянина, що є клієнтами «Ощадбанку», мають змогу оплачувати комунальні послуги без комісії та черг, не покидаючи власної домівки.

Для власників КК, які не мають доступу до мережі Інтернет, впроваджується схема оплати карткою в точках приймання оплати за комунальний сервіс, що розташовані в приміщеннях ЖЕКів. Для оплати потрібна лише сама картка.

Для адмінпослуг. З КК можна замовляти адмінпослуги онлайн у персональному кабінеті на вебпорталі ЦНАПу, а також на порталі електронних послуг міста.

Для відпочинку та розваг. У муніципальних закладах культури (театрах, музеях) встановлена спеціальна вартість квитків або визначені дні безкоштовного відвідування для власників КК.

Для турботливих мам і татусів. Цю функцію оцінять батьки, які щоразу переживають за свою дитину, відправляючи її до школи. Картка учня дає змогу відстежувати, зайшла чи вийшла дитина зі школи, чи скористалася послугами шкільної їдальні, в якому транспорті їхала.

Варто зазначити, що муніципальна картка успішно функціонує не тільки в Києві, є схожі картки у Вінниці, Дніпрі, Чернівцях і ще багатьох містах. Адже вона є зручним сервісом, що допомагає зберегти час і заощадити власні кошти всім категоріям мешканців. Але впровадження такої картки стає можливим лише за умови досягнення певного рівня культури управління, коли влада чує людей і піклується про мешканців. Чого, на жаль, не можна сказати про наше місто.

ЧИ ПРАЦЮВАТИМЕ КАРТКА ЧЕРНІГІВЦЯ У МАЙБУТНЬОМУ?

Ще у 2015 році благодійний фонд «НАШ КРАЙ» почав підготовку до впровадження соціальної картки, але чинна міська влада відмовилася від цього, чим істотно обмежила право чернігівців на соціальний захист та створення зручних сучасних сервісів для всіх мешканців міста.

Натомість уже цього року кандидати від партії «НАШ КРАЙ» запропонують впровадження Картки чернігівця, як один із ключових пунктів передвиборчої програми. Тільки «НАШ КРАЙ» здатен розпочати цей чудовий проєкт у Чернігові відразу після перемоги на місцевих виборах. Адже основна мета нашої партії – дати чернігівцям більше та зробити їхнє життя кращим.

Якщо ви бажаєте дізнатися більше про соціальну картку або висловити свою думку щодо неї, переходьте до сторінки на Фейсбуці – www.fb.com/nashkray.chernigiv

2020-08-27_114415

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button