Суспільство

Музейний експонат у Чернігові виборов гран-прі, пройшовши горнила війни

Елементи історії, що прикрашають полиці музеї, інколи стають корисними і в реальних справах. Унікальними такі випадки є для військово-історичних музеїв. Адже потенційна музейна зброя починає рятувати життя людей.

Чернігівський історичний музей у 2014 році долучився до озброєння українських добровольчих загонів, цьогоріч виборовши нагороду на такому собі фестивалі музеїв.

«Передавали станок для кулемета. Це танковий кулемет 14.3 мм, і станків для них було дуже мало. І тому було вирішено в 2014-му році передати його до підрозділів «Азов». Цей станок повоював і повернувся назад у музей. І цього року на фестивалі музеїв, який проходить раз на три роки, цей експонат узяв гран-прі, перше місце. Це єдиний випадок, коли музейний експонат використовувався як зброя і знову повернувся до музею», – розповідає Олександр Бондар, старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історико-архітектурний план Чернігова розроблять за 1,5 млн

Доповнює його колега з військово-історичного музею, філії Історичного:

«Передали на прохання «Правого сектору» в червні 2014 року, а повернули вони в жовтні 2015 року. Він воював у складі «Азову», був у Широкиному, Дебальцевому. Щодо чинного озброєння, то такого в музеї не може бути. А щодо демілітаризованого озброєння, то це кулі для танкового кулемета, гранати, тубуси від ручних гранатометів. Також є шоломи, бронежилети. Так діючого з озброєння немає нічого і бути не може», – Геннадій Мудрицький, старший науковий співробітник  Чернігівського військово-історичного музею.

Загалом музеї не мають зброї, яка готова до використання, проте інколи музейні експонати в разі додавання деяких елементів можуть становити собою реальну зброю.

Ще статті по темі

Back to top button