Суспільство

На Чернігівщині бізнесмени крадуть газ

За січень-липень 2017 року фахівці ПАТ«Чернігівгаз» виявили 1 340 фактів незаконного споживання газу в побуті. Внаслідок таких дій порушники завдали державі збитків на суму на 3 млн грн.

За вісім місяців 2016 року на Чернігівщині було зафіксовано 750 порушень, пов’язаних із несанкціонованим використанням газу. А цього року вже 1 340 подібних фактів. Фахівці «Чернігівгазу» виявили понад сотню випадків, коли споживачами було самовільно відновлено газоспоживання, 940 фактів некоректної роботи лічильників і 19 врізок у газопровід. Але здебільшого порушники різними способами втручаються в роботу лічильника, свідомо намагаючись зменшити показання приладу. Лише за червень і липень поточного року було задокументовано 120 таких випадків, у зв’язку з чим сума збитків становила 90 тис. грн.

У «Чернігівгаз» констатують, що після здорожчання енергоносія, споживачі дедалі частіше вдаються до маніпуляцій із газом. Але одночасно застерігають споживачів від таких дій, бо врешті-решт факт виявляється, а згідно з новим законодавством суми штрафів за несанкціоноване газоспоживання також суттєво збільшились. До того ж, некваліфіковане втручання в систему газопостачання несе небезпеку життю як самого власника, так і навколишніх.

«Споживачам слід розуміти, що факт несанкціонованого відбору газу все одно буде виявлений. Наші фахівці проводять постійні перевірки, застосовуючи при цьому сучасне обладнання. Також ми аналізуємо обсяги споживання палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні споживання суттєво знизилося і не відповідає встановленим газовим приладам – є підстави провести перевірку. Окрім того, інколи інформація про порушення надходить від небайдужих громадян», — поінформував технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

У багатьох випадках до незаконного використання палива вдаються заможні власники великих обійсть, які вже відключені від газу через борги, або приватні підприємці. Нещодавно газовики провели 4 експертизи підозрілих промислових приладів обліку і по всіх було доведене стороннє втручання.

«Зазвичай незаможні люди більш законослухняні. Натомість бізнесмени за допомогою різних махінацій із газом намагаються збільшити свої статки. Так, у липні цього року на Новгород-Сіверському підприємстві-виробнику молочної продукції «Чернігівгаз» виявив крадіжку на півмільйона кубометрів. При перевірці вузла обліку експертизою було доведено порушення його конструкції», — розповів Віталій Черчович.

Усі факти порушень правил газоспоживання розглядає спеціальна комісія у складі технічних фахівців компанії, представників держрегулятора НКРЕКП та державного підприємства «Чернігівстандартметрологія». На розгляд запрошується споживач або його представник. Розглянувши всі матеріали, комісія вислуховує кожну зі сторін та робить висновок – є порушення чи ні. Для прикладу, за результатами 2017 року у понад 1 тисячі справ комісія прийняла рішення не нараховувати споживачам штрафні санкції.

 

Ще статті по темі

Back to top button