Суспільство

На Чернігівщині близько 2 тисяч гектарів зайняті сміттям: екологи розповіли, що зміниться після реформації

Території відведені під сміттєзвалища на Чернігівщині займають площу майже у 2 тисячі гектарів. Екологи прогнозують, що ця цифра може значно зменшитись в процесі реформації.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації загалом стан полігонів в Україні є катастрофічним, адже на них відправляється майже 90 % всіх побутових відходів. Полігони твердих побутових відходів міст та сіл є необхідним елементом управління відходами, проте їх стан та функціонування часто стають предметом гострої дискусії.

На сьогодні на Чернігівщині тверді побутові відходи накопичуються на полігонах та сміттєзвалищах. В обласний реєстр місць видалення відходів внесено 552 такі об’єкти, з них – 11 полігонів, 496 сміттєзвалищ твердих побутових відходів та інші місця видалення відходів. За даними реєстру їхня загальна площа сягає 1912,8334 га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові автомобіль поліції збив дівчину на пішохідному переході

Зараз в Україні триває реформа управління відходами, спрямована на покращення екологічної ситуації та створення системи, що відповідає сучасним європейським стандартам. Так, згідно із Законом України «Про управління відходами» з 1 січня 2030 року експлуатація місць розміщення відходів (полігонів, звалищ), що не оснащені системами вилучення та знешкодження біогазу і фільтрату, моніторингу викидів в атмосферне повітря та забруднення ґрунтів і підземних вод, буде заборонена.

Звичайно, у процесі реформування загальна кількість полігонів та сміттєзвалищ має значно зменшитися, а ті, що залишаться, мають бути приведені в належний стан, як того вимагає законодавство.

Також, на сьогоднішній день триває робота над створенням Національного, регіональних та місцевих планів, де будуть відображатися питання трансформації системи управління відходами.

До 27 червня Міністерство довкілля приймає зауваження та пропозиції до проєкту Національного плану управління відходами до 2033 року та звіту про його стратегічну екологічну оцінку.

Після затвердження вказаних документів розроблятимуться регіональні та місцеві плани.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button