Суспільство

На Чернігівщині боротимуться з амброзією на регіональному рівні

У вівторок, 30 листопада, депутати обласної ради на пленарному засіданні сесії підтримали й ухвалили запропоновану Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області регіональну цільову програму боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою, розраховану на 2022-2026 рр.

Такому рішенню передувало широке громадське обговорення документа, участь фахівців Держпродспоживслужби у радіо- і телепрограмах, інформаційне висвітлення основних засад програми в засобах масової інформації.

Амброзія полинолиста є карантинним організмом не тільки для України, а й для багатьох країн світу. Засміченість насінням амброзії партій зерна кукурудзи та соняшнику, насіннєвого матеріалу, унеможливлює їх експорт, що у свою чергу призводить до втрати позитивних зовнішньоекономічних позицій держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, як зменшити симптоми алергії від амброзії

Вищезазначений програмний документ має забезпечити захист населення від виникнення алергічних захворювань, зниження негативного впливу на здоров’я людей і тварин, покращення екологічного стану навколишнього природного середовища, збереження родючості земель, покращення продуктивності сіножатей і пасовищ, збереження складу та структури місцевих фітоценозів тощо.

Виконання програми буде здійснюватися в два етапи. Фінансуватиметься вона з обласного бюджету і бюджетів територіальних громад (не більше як 50% за рахунок коштів обласного бюджету і не менше як 50% за рахунок коштів бюджетів територіальних громад).

Передбачається, що здійснення комплексу заходів на території області дасть можливість до кінця 2026 року зменшити площі зараження амброзією полинолистою до 50%, або на 1053,430 га, порівняно з 2021 роком.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області висловлює щиру подяку керівництву облдержадміністрації та обласної ради, депутатському корпусу за розуміння важливості порушеного питання та підтримку Програми, що позитивно вплине як на економічний потенціал регіону, так і на стан здоров’я його жителів.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button