Суспільство

На Чернігівщині державні інспектори ветмедицини проводять активну роботу у зоні спалаху АЧС

Після виявлення вірусу африканської чуми свиней у пробах, узятих від дикого кабана, впольованого у мисливських угіддях ТОВ «Добрянкаінвестліс» МУ Олександрівського лісництва, що в Ріпкинській громаді Чернігівського району, спеціалісти державних установ ветмедицини розпочали активну роботу щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації вогнища АЧС.

Рішенням ДНПК при Чернігівській райдержадміністрації від 24 січня були створені робочі групи, які щоденно обстежують території лісових і мисливських угідь із метою виявлення трупів тварин і тварин із невластивою поведінкою, про що негайно повідомляється територіальне управління Держпродспоживслужби, представники ДСНС і Державної екологічної служби для вжиття відповідних заходів. У зоні карантину встановлені попереджувальні таблички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виявлено випадок африканської чуми свиней

Проводиться депопуляція диких свиней безпосередньо у вогнищі АЧС, зоні захисту (радіусом 3 км від епізоотичного вогнища) та зоні нагляду (радіусом 10 кілометрів). До останньої, зокрема, потрапили села Лавинь Ріпкинської та Залісся, Перерост і Черецьке Городнянської територіальних громад.

Туші диких кабанів, відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 р. № 111, утилізуються  шляхом спалювання у спеціально визначених місцях.

Фахівцями Держпродспоживслужби посилено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, очільників господарств, підприємств, органів місцевого самоврядування, керівників мисливських угідь щодо профілактики та боротьби з АЧС.

Відповідно до п. 2; 4; 5 ст. 4 розділу VІ Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней проводиться облік свинопоголів’я у господарствах усіх форм власності, розташованих у зоні нагляду. У разі виявлення загиблих свиней, або таких, що мають невластиву поведінку, проводиться дезінфекція і дератизація приміщень, де утримуються тварини. Крім того, забороняється переміщення та реалізація свиней і продукції свинарства без відповідних супровідних ветеринарних документів.

ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button