Суспільство

На Чернігівщині громадянина рф позбавили права власності на 4 га сільськогосподарських угідь

Органами прокуратури області наразі проводиться ґрунтовна та системна робота щодо захисту інтересів держави у сфері землекористування.

​За результатами проведеної у взаємодії із Управлінням Служби безпеки України в Чернігівській області роботи, прокуратурою встановлено, що житель міста Виборг Ленінградської області РФ успадкував у 2009 році на території Ядутинського старостинського округу Борзнянської ОТГ три земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 3,7 га, які, за укладеним з місцевим агровиробником договором, передав в оренду до 31.12.2026 року.

​Згідно з Конституцією України, земля є основним національним багатством та об’єктом права власності Українського народу. Відповідно до ст. 81 Земельного кодексу України, землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземними громадянами, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни вкотре обстріляли населений пункт на Чернігівщині

Зважаючи на факт знаходження у власності громадянина рф земель та невжиття ним заходів до їх відчуження у відповідності до вимог законодавства України, прокурор звернувся з позовом до суду про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації.

У ході розгляду справи, судом, крім іншого, досліджено надані прокурором докази про факт набуття відповідачем громадянства країни-агресора: ідентифікаційний номер та паспорт громадянина РФ, виданий Управлінням федеральної міграційної служби Росії. Крім того, відомостями Управління Державної міграційної служби України в Чернігівської області підтверджено факт відсутності у відповідача громадянства України.

​Надавши оцінку доводам прокурора та зібраним матеріалам у їх сукупності, рішенням Борзнянського районного суду від 25.11.2022 позов прокурора в цій частині задоволено та припинено право власності відповідача на земельні ділянки шляхом їх примусового відчуження.

​Окрім того, з відповідача також стягнуто судові витрати в сумі 7443 грн.

​Зазначимо, що ряд позовів цієї категорії ще перебуває на розгляді в судах, проводиться подальша системна робота щодо документування аналогічних фактів на території області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button