Суспільство

На Чернігівщині лісівники провели найбільший в Україні контрольований відпал лісової підстилки (Фото)

Лісівники філії «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України» спільно з науковцями провели практичний тренінг із контрольованого відпалу лісової підстілки в лісових масивах Косачівського лісництва. До тренінгу доєдналися співробітники Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж.

Про це повідомляє Північний лісовий офіс.

Контрольований відпал – це завчасне контрольоване випалювання наземних горючих матеріалів (наприклад, лісової підстилки), проводити яке можуть тільки кваліфіковані лісові пожежні бригади. Його здійснюють, щоб запобігти виникненню загорянь і поширенню вогню лісовими масивами.

Лісівники та науковці вибрали найбільш оптимальний для відпалу час – найвищий (V) клас пожежної небезпеки. Напередодні працівники філії у співпраці з представниками Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж підготували ґрунт – встановили протипожежні бар’єри (мінералізовані смуги) й здійснили заходи із захисту лісових насаджень. Усього під контролем спеціалістів здійснено відпал на ділянці 1,5 га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі шести населених пунктів на Чернігівщині – без світла

Директор Чернігівської філії Денис Землянко розповідає, що ця технологія, як і будь-яка інша, має свою передісторію. У серпні 2008 році в лісових масивах філії сталася масштабна пожежа. Вогнем було охоплено приблизно 1 тис. га лісу, поки зрештою він не перекинувся на найближче село Косачівка. У результаті постраждали подвір’я та майно людей.

Василь Гуменюк, доцент кафедри лісівництва НУБіП і представник Регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж, згадує про ще одну масштабну пожежу наприкінці 2020-х років. Науковець розповідає, що через загорання постраждав самосійний ліс – ресурс, який відіграє велику роль у збільшенні та збереженні біорізноманіття країни. За його словами, неофіційно зустрічні пали для зупинки вогню почали проводити ще у 80-х роках минулого століття, про що тоді ніхто не афішував. У таких країнах, як США, Австралія, Німеччина, Франція, Греція тощо, контрольований відпал (Prescribed Fire) застосовують ще з 60-х років ХХ століття. Їх проводять щороку, для чого попередньо розробляють проєкти й стратегії контрольованих відпалів із урахуванням переважаючих вітрів.

В Україні ця практика тільки починає розвиватися, на що насамперед вплинула Постанова Кабінету Міністрів України від 20 травня 2022 р. №612 «Про затвердження Порядку організації охорони і захисту лісів».

За словами організаторів заходу, контрольований відпал на території Косачівського лісництва – це найбільший за своїми масштабами в усій країні. Сьогодні під час активних бойових дій, постійних обстрілів важливо робити все можливе, щоб запобігти виникненню масштабних загорянь у лісах України.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button