Суспільство

Волонтерство, дозвілля та проблема міської велоінфраструктури: прагнення активної ніжинської молоді (Фото)

В усі часи молодь була і залишається рушійною силою багатьох суспільних процесів. Адже молоді українці завжди вирізняються прогресивністю, активністю, бажанням приносити користь і змінювати життя на краще. Це стосується і Молодіжної ради Ніжинської громади.

Тож чим цікавиться сучасна молодь та які проєкти реалізовує в рідному місті – в інтерв’ю з Тетяною Сункою, головою Молодіжної ради Ніжинської територіальної громади.

Пані Тетяно, як давно в Ніжині існує Молодіжна рада?

Чотири роки, але щороку відбуваються вибори. Щоправда, торік виборів не було, то рада просто продовжила свою роботу. Я на посаді голови ради з цього року.

Розкажіть, наскільки активною є ніжинська молодь.

Дуже активна. В нас є не тільки Молодіжна рада, Молодіжний центр і громадські молодіжні організації, а й аматорський театр, який організовує молодь. І учні шкіл у нас ініціативні, долучаються до молодіжних проєктів. Школярі наразі до жодної організації не належать, але вони хочуть чимось займатися. Ми їх називаємо «наші волонтери».

Оскільки я – вчитель у школі, то запрошую дітей до молодіжних справ. Натомість вони не тільки якісь завдання виконують, а й свої ідеї пропонують.

Якими проєктами займалися влітку?

Влітку ми запустили проєкт «Національна ідея гуртує молодь». У нас були блоки домедичної допомоги, культурні блоки, психологічна підтримка та інші. В майбутньому ще хочемо один такий проєкт реалізувати.

Звісно, ми всі займаємося волонтерством у тій чи іншій мірі. Самостійно плели маскувальні сітки. Зараз домовляємося, щоб зробити пункти збору матеріалів для виготовлення окопних свічок. Цей проєкт реалізовуватимемо спільно з Покровським храмом.

У Ніжині при Молодіжному центрі працює «Співдія хаб». Туди волонтери приходили фасувати продуктові пакунки для людей, то й наша молодь долучалася.

Разом із Молодіжним центром влаштовували «волонтерські посиденьки». Вирішили, що вони мають бути на постійній основі, бо учасникам сподобалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «З нами тепло»: жінки зі Сновська плетуть для захисників шкарпетки і роблять окопні свічки (Фото)

Які маєте ідеї для подальшого втілення в життя? 

Ідей багато. Але справа в тому, що багато нашої молоді нині працює і навчається. Тому не всі проєкти можна втілити в життя так швидко, як влітку.

Водночас ми вчимося, як просувати молодіжні справи, бо багато депутатів Молодіжної ради – віком від 14 до 18 років. Тому ще потребують багатьох знань. Співпрацюємо з різними Молодіжними радами, обмінюємося досвідом. Влітку їздили по сусідніх селах, розповідали, що таке Молодіжна рада, грали в ігри, вивчали потреби молоді.

Не так давно хотіли організувати благодійний концерт, але через трагічні події, що сталися на виставці в Чернігові, він не відбувся. Однак сподіваємося, що колись цей концерт усе-таки буде.

Ми не тільки організовуємо щось, а беремо участь у різних проєктах і акціях. Зокрема доєдналися до велопробігу на підтримку ЗСУ, коли збирали кошти на авто для військових.

Але нині в пріоритеті у молоді навчання?

Так, осінні та зимові періоди я назвала б часом навчання, зокрема, для депутатів Молодіжної ради, вивчення основ молодіжної політики. А весна й літо – це період активностей, коли десь скрізь щось відбувається.

Але і в такі періоди, як нинішній, ми стараємося щось робити в міру можливостей. 

Виділіть якийсь один із головних проєктів, який просуватимете?

Хочемо запровадити концепцію велоінфраструктури в Ніжині. Це давня задумка. Ми вважаємо, що для нашого міста це дуже важливо, оскільки в нас багато велосипедистів, а також дітей і дорослих, які їздять на самокатах. Тому в міру своїх можливостей хочемо вирішити цю проблему.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Тетяна Сунка

Ще статті по темі

Back to top button