Суспільство

На Чернігівщині може не бути золотої осені через суху погоду

Восени в погожу днину найкраща розвага багатьох – гуляння в парку, де з дерев опадають різнобарвні листочки, які ще й приємно шурхотять під ногами. А які красиві осінні фотосесії! Значною мірою завдяки барвистим листочкам.

Між тим, цьогоріч може бути все інакше, без улюбленої багатьма золотої осені.

«Таке вже бувало. Зараз ситуація наче схожа. Якраз стою під деревами. Через посуху дерева осипаються раніше, ніж встигають пожовкнути. Особливо це помітно не в містах, а в лісистій місцевості. В’яз уже скинув листя, з дубів листя зеленим починає потроху сипатися. Виходить, якщо рік нормальний, вологий, то листя нормально тримається на гілках. Воно потім поступово жовтіє, червоніє, стає красиве, яскраве. А якщо такі дуже сухі осені трапляються, як було в 2015 році, то листя в’яне і не жовтіє, воно засихає й опадає.

Дерева позбуваються цього листя, бо так їм легше переносити посуху. Це не означає, що зовсім-зовсім не буде золотої осені, бо деякі дерева все одно ще зелені. Клени ще більш-менш тримаються, то вони ще пожовтіють. Але нинішньої осені може бути не так гарно й яскраво, як хотілося б», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник Природничого центру «Міжрічинська пуща» .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палає прикордоння Чернігівщини: горять села, будинки, сотні гектарів лісів і торфовищ

Якщо невдовзі підуть дощі, то ситуація може дещо покращитися, але не кардинально.

«У нашій місцевості традиційно восени листя на в’язах робиться червоним, дуже гарним. Але ось нині я вже бачу, що на в’язах усього приблизно 10% листя лишилося. То навіть якщо підуть дощі, то нема вже особливо чому червоніти.

Чи ось у нас по селу вже попадало листя з бальзамічних тополь. Листя з берези теж сиплеться.

Якщо таки підуть дощі, то ті дерева, які не скинули листя, отримають достатньо води, тоді листя жовтітиме.

Але може бути інший момент. Оскільки нині дуже теплий вересень, то багато дерев стоять зеленими. Однак різко може приморозити. Тоді листя може потемніти й опасти, не встигнувши пожовкнути», – пояснив Андрій Сагайдак.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button