Суспільство

На Чернігівщині може зникнути річка Бистриця

Проблеми зниження рівня води в річках і озерах спостерігаються вже багато десятиліть по всьому світу. На багатьох водних об’єктах, особливо це стосується малих річок, відмічається значне заростання русел, формування площ стоячої води і навіть пересихання окремих ділянок .

Цим змінам можуть сприяти такі фактори, як висихання річок та антропогенний вплив.

Причиною висихання річок є кліматичні зміни (такі як щорічне підвищення температур), і як наслідок збільшення випаровування з водних об’єктів, зменшення річної кількості опадів.

Значний вплив на стан річок мають антропогенні фактори, такі як забруднення стічними водами, нераціональне використання сільськогосподарської хімії, внаслідок чого забруднюючі речовини потрапляють до водойм.

Зазначені фактори впливають на стан водойми системно. Зменшення водності річки, замулення, погіршення якості води —  це і є ті зміни, які ми все частіше помічаємо на наших водних об’єктах. У результаті таких змін річка втрачає здатність до природного очищення.

З метою виявлення адміністративних порушень та опрацювання звернень, які надійшли до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області стосовно висихання річки Бистриця, проведено обстеження прибережної території та відбір проб вод річки.

У ході інструментально-лабораторного контролю відібраних проб, виявлено перевищення вмісту органічних речовин за ХСК (хімічне споживання кисню) та БСК5 (біологічне споживання кисню), а у деяких ставках, утворених на річці – збільшення вмісту азоту амонійного у порівнянні з нормованою концентрацією. На ставках відмічається значний розвиток синьо-зелених водоростей, які в значній мірі впливають на гідрохімічний стан води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через перекриття вулиці Старобілоуської в Чернігові один з автобусів змінює свій маршрут

Основними шляхами вирішення питання оздоровлення річки Бистриця є провадження наступних заходів:

·        проведення екологічної оцінки процесу зарегулювання річки,  адже ставки і водойми в руслах річок збільшують випаровування з водної поверхні і провокують обміління водотоків;

·        оцінка стану гідротехнічних споруд (дамб, водовипусків, шлюзів). При підтвердженні того, що дамба або шлюз не виконують прямих функцій, їх слід демонтувати;

·        поліпшення гідрологічного стану водойми, тобто розчистка русла річки;

·        впорядкування водоохоронних зон та прибережних захисних смуг: заліснення, винесення на місцевості меж прибережних захисних смуг;

·        підвищення екологічної свідомості у жителів: зменшувати  використання побутової хімії, облаштувати біоочистку стічних вод у приватному секторі, оптимально використовувати мінеральні добрива у сільському господарстві;

·        дотримання органами місцевого самоврядування вимог статті 10 Водного кодексу України, а саме здійснення заходів щодо раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів та забезпечення контролю за використанням і охороною вод.

Довідково:

Річка Бистриця — це річка в Чернігівській області, ліва притока річки Трубеж, завдовжки 26 км. На Бистриці розташоване місто Бобровиця, села Макарівка, Рудьківка та Сухиня. За Сухинею річка впадає у Трубіж – ліву притоку Дніпра. Річка характеризується сповільненою течією, а на деяких ділянках спостерігаються застійні явища та «цвітіння» води.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button