Суспільство

На Чернігівщині можуть «помилувати» аналогове мовлення

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла до Кабінету Міністрів пропозицію щодо необхідності збереження аналогового мовлення на кордоні з Росією, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора, а також для суспільного мовлення (НСТУ) і місцевих компаній, що не мають цифрових ліцензій.

Про це голова Нацради Юрій Артеменко повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві, інформує «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про перехід на цифрове ТБ у питаннях і відповідях

Він наголосив, що, відповідно до плану використання радіочастотного ресурсу України, 31 серпня 2018 року – останній день використання в Україні аналогової радіотехнології для телевізійного мовлення.

У той же час після 1 вересня аналоговий сигнал не буде вимкнено на територіях з особливим режимом мовлення (включно з Кримом і зоною ООС).

«Наступне засідання в нас відбудеться в середу, 29 серпня, і ми винесемо питання про припинення аналогового мовлення загальнонаціональних і місцевих телекомпаній, які вже мають цифрові ліцензії. Загалом таких на сьогодні – 41 компанія», – зазначив Артеменко.

За його словами, зараз у Києві та Кіровоградській області, де аналоговий сигнал був відключений у ніч із 31 липня на 1 серпня, місцеві мовники, які ще не отримали ліцензії на цифрове мовлення, і далі транслюють свої програми в аналоговій технології.

Юрій Артеменко звернувся до телекомпаній, які мають намір вести мовлення в цифровому стандарті, проте досі не отримали відповідних ліцензій, із закликом подавати регулятору заяви для замовлення прорахунку таких частот в Українському державному центрі радіочастот. За його словами, сьогодні понад 100 місцевих телерадіокомпаній ще не мають цифрових ліцензій.

Він також наголосив, що у Чернігові, Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Херсоні та Сумах уже працюють «гарячі лінії», де можна отримати інформацію з питань налаштування та придбання тюнерів, причин відключення аналогового сигналу, альтернативних способів отримувати телевізійний контент і т. п.

Нацрада також звернулася до Кабміну з пропозиціями до 2019 року продовжити роботу аналогових передавачів, які працюють на кордоні з Росією, транслюють програми НСТУ і місцевого мовлення.

Так, планується, що до 2019 року зможуть продовжити мовлення 758 передавачів, що становитиме 40% від їх загальної кількості. Серед них на територіях з особливим режимом мовлення працюватимуть 147 одиниць, 99 – на кордоні з Росією, ще 405 передавачів транслюватимуть програми суспільного мовлення та 107 – програми місцевого мовлення.

Ще статті по темі

Back to top button