Суспільство

На Чернігівщині можуть запровадити надзвичайний стан: які зміни він передбачає

Днями міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець виступив за впровадження надзвичайного стану по всій території держави. Якщо таке рішення ухвалять, то певні обмеження стосуватимуться всіх жителів країни.

Аби розібратись, як саме надзвичайний стан вплине на життя жителів Чернігівщини, Чеline звернувся по роз’яснення до речниці ГУНП області Юлії Ковтун. Вона послалася на Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану», у якому йдеться, що він вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим.

Саме в пункті 1 цього закону йдеться про те, що причиною введення надзвичайного стану може бути «виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (стихійного лиха, катастроф, особливо великих пожеж, застосування засобів ураження, пандемій, панзоотій тощо), що створюють загрозу життю і здоров’ю значних верств населення». Тобто пандемія коронавірусу цілком може стати причиною для запровадження таких заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалах коронавірусу в Китаї: ВООЗ оголосила міжнародний надзвичайний стан

Відповідно до законодавства, режим надзвичайного стану дає підстави для встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан. Обмеження руху транспортних засобів та їх огляд; посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства; заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом; заборона страйків; примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

В умовах надзвичайного стану забезпечення громадського порядку, охорони життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян здійснюється силами та засобами органів Національної поліції, зокрема Національної гвардії України, Служби безпеки України, Військової служби правопорядку у Збройних силах України відповідно до їхніх повноважень, встановлених законом.

А от стан надзвичайної ситуації природного характеру (зокрема – пандемія), який може вводитись додатково, передбачає припинення діяльності суб’єктів господарювання, розташованих у зоні надзвичайної ситуації, проведення комплексу санітарно-гігієнічних, протиепідемічних та лікувальних заходів, а також дезінфекцію об’єктів та територій зі спеціальним обробленням техніки. Окрім цього, відповідні органи можуть виявляти хворих та ізолювати їх. У разі необхідності проводиться евакуація населення.

У зоні надзвичайної ситуації запроваджується низка карантинних заходів: забороняються масові збори, обмежується рух громадського транспорту та закриваються кордони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зв’язку з карантином деякі медичні заклади вводять обмеження

Також у зоні НС визначається керівник робіт чи штаб, які несуть відповідальність за ліквідацію пригоди. Вони мають право залучати будь-які структури для подолання ситуації, а також для забезпечення роботи медичних і протиепідеміологічних установ.

Обов’язково проводиться інформування населення та постійний моніторинг епідситуації.

Поки що надзвичайну ситуацію введено лише в Києві й області,  Чернівецькій, Житомирській, Дніпропетровській, Донецькій та Івано-Франківській областях. Утім, якщо президент підпише відповідний указ і його затвердить Верховна Рада, то за обмеження стосуватимуться всіх областей, зокрема й Чернігівщини.

90636187_512972999607918_3711600588471926784_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button