Суспільство

На Чернігівщині надаватимуть безкоштовну медичну допомогу та роздаватимуть ліки

У п’яти областях України, зокрема й у Чернігівській, з лютого 2023 року продовжився проєкт «Мобільні медичні команди». Лікарі приїжджають до віддалених населених пунктів, консультують, обстежують хворих, а головне —  безкоштовно надають необхідні медикаменти.

Торік проєкт показав, що первинна медична допомога є пріоритетною для населення, адже упродовж 3 місяців (вересень-листопад) медики надали більше 13 тисяч консультацій у семи областях.

Мета проєкту — допомогти людям, які не мають можливості добратися до лікарні, а також забезпечити населення необхідними медикаментами в тих районах, де через російську агресію не залишилось жодної вцілілої аптеки, розповідають у громадській організації “Академія сімейної медицини України”.

Чернігівщина — одна з областей України, яка постраждала від російського ворога уже в перші дні війни. Тисячі людей перебували під окупацією рашистів, відрізані від цивілізації та зв’язку. А дехто навіть втратив свої домівки. Серед них і пані Лариса. Щойно жінка дізналась про те, що мобільні медичні команди АСМУ, які працюють за підтримки ВООЗ, продовжили свою роботу в Чернігівській області, відразу прийшла проконсультуватися.

«Приходжу вимірювати рівень цукру в крові, бо через пережиті страхи, були різкі стрибки. Зараз житла немає, роботи немає, та й коштів додаткових на ліки немає, то і беру тут безкоштовні медикаменти, що надають лікарі», — розповідає Лариса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисникам кордону в Чернігівській області потрібні 12 рацій

За час війни у більшості населення значно загострилися хронічні захворювання на тлі перенесених стресів. Тим часом, медики бідкаються, що через порушення логістичних шляхів, здорожчав проїзд, не кожен пересічний мешканець може дозволити собі приїхати на консультацію до лікарів.

«Мобільні медичні команди надають первинну допомогу і на виїздах, адже чимало людей залишаються мобільними, ба більше, не мають фінансової можливості дістатися в області центри, аби обстежити свій організм, чи придбати потрібні медикаменти», — Оксана Логвиненко, генеральна директорка КНП «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги.

Найчастіше команди лікарів Чернігівщини отримують звернення з приводу ІХС, гіпертонічної хвороби, хронічних захворювань легень, цукрового діабету. Всім пацієнтам надають безкоштовні ліки.

«Мобільна допомога потрібна, перш за все, в населених пунктах із зруйнованою інфраструктурою, де немає ані амбулаторії, ані аптеки. Первинна допомога потрібна людям, в яких немає прямого доступу до медицини. Оскільки війна триває, мобільна медична допомога дозволяє підтримувати вразливе до хвороб населення і чекати на перемогу!», — розповідає членкиня «АСМУ» Ірина Волошина.

Медики працюють у 8 громадах Чернігівщини: Новобілоуській, Киселівській, Гончарівській, Іванівській, Киїнській, Олишівській, Михайло-Коцюбинській. Про заплановані візити жителів сіл заздалегідь повідомляють старости.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button