Суспільство

На Чернігівщині найгірші показники забруднення Десни: оперативна інформація щодо ситуації на річках

За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, станом на 11 вересня забруднення по річці Десна просунулося до села Ладинка на Чернігівщині. Під час візуального огляду забруднення фіксується точково і не має однорідного характеру. Запах зменшується, порівняно з річкою Сейм, на воді спостерігається загибла риба, яка піднімається з дна річки. Нижче по течії – ознаки забруднення не фіксуються.

Швидкість руху забруднення по річці Десна змінювалася у зв’язку з природними особливостями рельєфу дна річки та характеру течії (перемішування в шарах по глибині). Це впливає на просування забруднення, а також прискорює процеси розбавлення та природного очищення. Основна маса забруднення протягом останньої доби переміщувалася з орієнтовною швидкістю 15-18 км/добу.

За результатами проб води з р. Сейм і р. Десна, відібраних 10 вересня, фіксується забруднення органічного характеру, яке 14 серпня потрапило в річку Сейм із цукрового заводу в смт тьоткіно курської області рф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми віддаємо найдорожче – життя наших людей»: у Чернігові посмертно нагородили 49 захисників (Відео)

За оновленим прогнозом Укргідрометцентру забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня, але зважаючи на те, що попередній прогноз був на 10 вересня, то ми бачимо, що рух забруднення сповільнився та вже в меншій концентрації рухається руслом річки Десна.

Якість води річки Десна в місцях водозаборів м. Києва та м. Бровари перебуває на рівні значень, характерних для цього періоду. Ризики для здійснення водозабору відсутні. 

Станом на 11 вересня відбувається покращення якості води р. Сейм на Чернігівщині: фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню та хімічного споживання кисню.

Найгірші значення основних показників забруднення на річці Десна фіксуються в пунктах с. Боромики та м. Чернігів. Вміст розчиненого кисню за останню добу значно підвищився і становить 4,1-3,95 мгО2/дм³ (норма не менше як 4 мгО2/дм³). Хімічне споживання кисню перевищує норму до 1,6 разу і перебуває в межах 27-48 мгО/дм³ (норма 30 мгО/дм³). Також тут фіксується перевищення вмісту марганцю у 2-2,8 разу та заліза загального — в 1,7 разу.

Джерело: https://mepr.gov.ua

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button