Суспільство

На Чернігівщині ОТГ мають децентралізаційного помічника (Фото)

Виконавча дирекція Чернігівського регіонального відділення ВАССР утворена за підтримки народного депутата України Давиденка В.М. і зареєстрована як громадська організація.

Протягом 2016 року вся робота виконавчої дирекції була спрямована на реалізацію Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Завдяки її плідній роботі на кінець 2016 р. в області до п’яти існуючих було створено ще 11 ОТГ, у яких у грудні відбулися перші вибори.

Далі вашій увазі подаємо ґрунтовний звіт про роботу організації упродовж 2016 року.

Виконавча дирекція Чернігівського регіонального відділення ВАССР  утворена за підтримки народного депутата України Давиденка В.М. та зареєстрована як громадська організація.

Протягом 2016 року вся робота виконавчої дирекції була спрямована    на реалізацію Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.

Робота виконавчої дирекції була різноплановою і проводилась по різних напрямках.

  1. Організаційно-практична робота — допомога територіальним громадам, які вирішили об’єднатися.

Працівниками виконавчої дирекції зібраний блок законодавчих та регламентуючих документів з питань об’єднання, який постійно поповнюється та надсилається громадам.

Виконавчою дирекцією ЧРВ ВАССР була надана допомога громадам, які  стали на шлях об’єднання, а це: Носівська, Макіївська та Мринська Носівського району; Батуринська та Куріньська Бахмацького; Височанська та Комарівська Борзнянського; Остерська, Кіптівська, Деснянська та Красилівська Козелецького; Вертіївська, Лосинівська, Талалаївська та Галицька Ніжинського району; Коропська  Коропського району; Олишівська, громада Чернігівського району, Парафіївка Ічнянського району.

Керівник виконавчої дирекції Ірина Грозенко приймала участь в громадських слуханнях та сесіях цих рад, де розглядались питання об’єднання в усіх вищезазначених центральних та суміжних громадах, розповідала жителям громад про переваги та перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад, надавала методичну, юридичну, практичну та організаційну допомогу в підготовці нормативних документів (розпоряджень, рішень, подань до обласної ради та обласної державної адміністрації), підготовці та проведенні громадських слухань, зустрічей з активом села.

У результаті проведеної роботи на кінець 2016 р. в області до п’яти існуючих було створено ще 11 ОТГ, у яких в грудні місяці були проведені перші вибори.

  • забезпечення обміну досвідом в успішно працюючих ОТГ.

Виконавчою дирекцією були організовані поїздки в об’єднані територіальні громади Чернігівської області:

  • Кіптівська об’єднана територіальна громада: переймати досвід приїздили колеги з Борзнянського, Ніжинського, Менського, Куликівського. Бахмацького, Носівського, Чернігівського, Прилуцького, Корюківського, Н.-Сіверського, Сосницького, Семенівського районів, Конотопського та Кролевецького районів Сумської області, Білоцерківського району Київської області, Асканія Нова Херсонської області;
  • Макіївська об’єднана територіальна громада: приїздили переймати досвід колеги з сусіднього Ніжинського та Борзнянського районів;
  • Деснянська об’єднана територіальна громада: переймали досвід колеги з Прилуцького району Чернігівської області та представники воєводств Польської республіки;
  • Парафіївська об’єднана територіальна громада: переймали досвід колеги з Срібнянщини, Талалаївщини Чернігівської області та колеги з Конотопського району Сумської області.

Всі заходи проходили при безпосередній участі директора виконавчої дирекції Ірини Грозенко та голів ОТГ – Кучми В.В., Карпенко В.Ф., Баклана П.А., Осташевського Ю.В.

За ініціативи виконавчої дирекції та при безпосередній участі її керівника щомісячно проходили навчання за “круглим столом” керівників, заступників та головних бухгалтерів ОТГ Чернігівської області: Кіптівської, Парафіївської, Макіївської, Деснянської та Вертіївської в одній з ОТГ. На навчаннях розглядались питання формування бюджету та програми соціально-економічного розвитку ОТГ, затвердження структури виконавчого апарату, розробка положення про відділи та функціональні обов’язки, реєстрація відділу освіти, як окремої юридичної структури, оформлення, друк та розповсюдження бюлетеня ОТГ, підготовка документів для участі в проектах та грантах тощо.

Виконавчою дирекцією були розроблені та роздані ряд методичних матеріалів, що використовувались в роботі ОТГ.

  • семінари-наради з керівниками місцевих громад в районних радах.

У Прилуцькій, Куликівській, Борзнянській, Корюківській, Бахмацькій, Ніжинській, Коропській та Носівській районних радах були проведені семінари-наради сільських, селищних голів районів, де розглядали питання “Основні аспекти реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в Україні”. Керівник  виконавчої дирекції Ірина Грозенко інформувала сільських та селищних голів про законодавчі та регламентуючі документи у рамках Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”.

  • круглі столи в обласній раді та обласній державній адміністрації з іноземними колегами та керівництвом області.

Керівник виконавчої дирекції ЧРВ ВАССР Ірина Грозенко була активним учасником круглих столів, нарад, навчань, які проходили в обласній раді та обласній  державній адміністрації, де розглядались питання добровільного об’єднання територіальних громад. Такі заходи проходили за участю Народного депутата України Давиденка В.М., який один з перших Народних депутатів від Чернігівщини зі своєю командою почав втілювати реформу децентралізації в області.

Власний досвід із питань реформування органів місцевого самоврядування презентували колеги з сусідньої Польщі та Латвії.

Працівники виконавчої дирекції брали активну участь у різних засіданнях “круглих столів” у Всеукраїнській асоціації сільських та селищних рад, Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, готували пропозиції до законопроектів виборчого законодавства, покращення роботи ОТГ та органів місцевого самоврядування.

  • міжнародна співпраця.

У 2016 р. працівники виконавчої дирекції з метою вивчення досвіду роботи органів місцевого самоврядування після реформування разом з головами ОТГ відвідали країни: Польща, Німеччина, Чехія, Грузія та Латвія.

Зустрічі пройшли в меріях міст Любліна, Берліну, Кракова, Тбілісі, Кутаісі, Кабулетті, Батумі, Риги, Відземського краю Латвії, в парламентах Польщі, Німеччини, Грузії та Латвії, резиденції А.Меркель.

Грозенко І.В. у 2016 р. пройшла навчання в швейцарсько-українському проекті “Підтримка децентралізації в Україні” ДЕСПРО. Отримала диплом тренера з питань децентралізації.

  • організація та участь у різних форумах.

Працівники виконавчої дирекції приймали участь в підготовці міжрегіонального форуму в м. Батурин  “Спроможні громади – сильна держава “об’єднання задля розвитку” у в співробітництві з Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітетом ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Народним депутатом України Давиденком В.М.,Чернігівською обласною радою та Батуринською міською радою, за сприяння та підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Чернігівською обласною державною адміністрацією, та з ініціативи народного депутата України Давиденка В.М.

Аналогічний захід пройшов і в м. Суми, на який запрошена була Ірина Грозенко, разом з головами ОТГ Кучмою В.В., Карпенко В.Ф., Бакланом П.А.. На той час на Сумщині була єдина ОТГ і тому наша делегація була запрошена керівництвом Сумської області поділитись досвідом створення ОТГ та розповісти про переваги   децентралізації в Чернігівській області.

23 грудня 2016 р. разом з головами ОТГ у складі делегації із Чернігівщини взяли участь у Форумі “Місцеве самоврядування в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку”, метою якого було надання практичної допомоги сільським, селищним радам, новим об’єднаним громадам, вироблення векторів ефективного здійснення повноважень у 2017 році. Захід був організований Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад за фінансової підтримки Спільного Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

  1. Робота з підготовки проектів та грантів.

Одним із важливих напрямків діяльності Чернігівського регіонального відділення ВАССР є проектний менеджмент.

На початку року активною була розробка проекту на участь Кіптівської об’єднаної територіальної громади у конкурсному відборі об’єднаних територіальних громад для створення центрів надання адміністративних послуг. Конкурс проводився у рамках проекту “Реформа управління на сході України”, що виконується німецькою федеральною компанією GIZ за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Також було взято участь у конкурсах від Посольського фонду США збереження культурної спадщини (“Великий проект”) та Міжнародного фонду культурного розмаїття (МФКР) для Бахмацької районної ради (ЗБЕРЕЖЕННЯ ПАРКУ САДОВОГО МИСТЕЦТВА ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОГО ЗНАЧЕННЯ “КОЧУБЕЇВСЬКИЙ ПАРК”)), Української асоціації районних та обласних рад (інфраструктурний проект “Водопостачання та водовідведення”) для Кіптівської та Парафіїівської ОТГ, Всеукраїнської мережі “Громадські ініціативи в Україні” для Кіптівської ОТГ, Міжнародного фонду “Відродження” (конкурс “Стратегічні плани для об’єднаних територіальних громад”) для Кіпітівської ОТГ, Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Києві для Кіптівської ОТГ, Фонду “Монсанто” для Носівської районної ради та Куликівської районної ради, Фінського Фонду Місцевого Співробітництва (LCF) – для Кіптівської ОТГ, Посольства Японії в Україні (програма “Кусаноне”) – для Кіптівської ОТГ.

12 грудня 2016 р. у складі делегації із Чернігівщини узяли участь в урочистих заходах щодо підведення підсумків конкурсу “Кращі практики місцевого самоврядування” у 2016 році, який організовується Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у співробітництві з Програмою Ради Європи “Децентралізація і територіальна консолідація в Україні”.

Наша практика “Центр надання адміністративних послуг у Кіптівській об’єднаній територіальній громаді – взірець для наслідування” в темі конкурсу “Центри надання адміністративних послуг” отримала Диплом І ступеня та приз “Статуетка І місце”.

За сприяння Чернігівського регіонального відділення ВАССР встановлено домовленість із керівництвом програми U-LEAD, щодо оснащення Кіптівського ЦНАПу комп’ютерною технікою, меблями для кімнати відпочинку матері й дитини, а також забезпечення комп’ютерною технікою адміністраторів віддалених місць. Це було засвідчено представниками Посольства Швеції, які в листопаді відвідали Кіптівський ЦНАП.

У співпраці з Міністерством екології та регіонального розвитку Латвії нами були підготовлені три проекти соціально економічного розвитку Вертіївської, Парафіївської та Кіптівської ОТГ.

  1. Інші види діяльності.

Напрямок роботи виконавчої дирекції тісно переплітається з депутатською діяльністю керівника.

Як голова постійної депутатської комісії Чернігівської обласної ради з питань розвитку та реформування органів місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко питання добровільного об’єднання територіальних громад систематично тримала на контролі.

За її ініціативи та безпосередній допомозі в підготовці документів на засіданні постійної комісії розглядались питання про зміни до рішення Чернігівської обласної ради від 19 червня 2015 року “Про перспективний план розвитку територіальних громад Чернігівської області”. Такі зміни були внесені за рекомендацією постійної комісії на розгляд пленарного засідання  Чернігівської обласної ради та затверджені по Батуринській, Мринській, Лосинівській, Носівській та інших територіальних громадах.

Були проведені розширені засідання постійної комісії, на які запрошувались голови об’єднаних територіальних громад, де розглядались питання формування місцевого бюджету, підготовка та проведення першої сесії ОТГ, розробка проектів рішень, формування структури виконавчого апарату громад та інші питання роботи ОТГ.

За поданням виконавчої дирекції ЧРВ ВАССР голова Кіптівської сільської ради Кучма В.В. до Дня місцевого самоврядування був нагороджений Грамотою Верховної Ради України.

До Чернігівської обласної ради було подано клопотання від депутата Чернігівської обласної ради Грозенко І.В. про нагородження Почесною грамотою обласної ради голів Макіївської та Кіптівської  сільських рад.

Як депутат Чернігівської обласної ради Грозенко І.В. приймала активну участь у Парламентських слуханнях у Верховній Раді України, де розглядались питання реформування місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою в Україні та Європейської інтеграції.

  1. Робота зі ЗМІ.

Робота виконавчої дирекції постійно висвітлювалась на сайтах Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Чернігівської обласної ради, Че-line Чесні новини. Різні публікації були надруковані в місцевій газеті “Ніжинський вісник”, обласній газеті “Деснянська правда” та “Вісник –Ч”.

Керівник виконавчої дирекції Грозенко І.В. приймала участь у програмі “Децентралізація і влада” на телеканалі “РАДА”, на “Громадському радіо”, “ЕКСПРЕССО-ТВ” та інших, де розповідала про проведення реформи на Чернігівщині в рамках діючого законодавства.

Приймала участь в різних передачах щодо децентралізації на обласному радіо та обласному телебаченні.

Про хід проведення реформи органів місцевого самоврядування  керівник виконавчої дирекції систематично давала інтерв’ю в новинах Че-line.

Спільно з журналістами ЧЕ-line були підготовлені відеосюжети в селах та селищах Мрин, Кіпті, Парафіївка, Макіївка, Батурин, Носівка, Лосинівка, Курінь та інших  де керівники районів, громад, активісти сіл розповідали про хід та перспективи об’єднання територіальних громад.

Виконавча дирекція ЧРВ ВАССР

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button