Суспільство

На Чернігівщині пам’ятку національного значення руйнує дощ

Отець Тимон, який служить у Свято-Георгіївському храмі в Седневі, на настання осінньо-зимового періоду завжди очікує з хвилюванням. Адже дощова погода, що панує на Чернігівщині кілька останніх днів, додала клопоту духівнику: у старовинний дерев’яний храм – пам’ятку національного значення – знову затікає вода.

Журналісту ЧЕline священник розказав: щойно скінчиться дощовий тиждень, разом із членами своєї родини, зокрема з батьком, полізуть дивитися, де тепер протікає.

«Знову запінимо дірки. Але кардинально це не допоможе. Бо храм складений неправильно. Ремонт самотужки ми зробити не можемо, потрібне спорядження, інструменти і, звісно, що проєкт, бо це пам’ятка національного значення», – розповів отець Тимон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священник збирається пішки до Києва, аби на колінах благати про допомогу

Від дощу у храмі мокнуть стіни, адже церква не має відливів. Щоправда, до затікань уже трішки вдається призвичаюватися. Принаймні, духівник знає, як повісити ікони, аби на святині не потрапляла вода.

Із року в рік священник «бореться з вітряками»: запінює дірки на даху, штукатурить фундамент, який розмиває вода, проходиться по обшивці церкви розчинами від грибка тощо. Ці заходи хоч на якийсь час допомагають вберегти храм від руйнування, але кардинально ситуації не змінюють.

Сподівання на обіцяну реставрацію храму та підтримку з боку держави дуже слабке. За словами духівника, для цього потрібні шість мільйонів гривень і ще 450 тисяч – на проєктну документацію. Принаймні такі суми фігурували раніше. Між тим, священник не втрачає надії і робить усе можливе для збереження стародавньої святині.

До речі, отець Тимон буде вдячний усім, хто захоче допомогти старовинній церкві.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button